Razvpiti zapornik

Casiraghi: »Nikogar nisem ne napadel ali mu resno grozil!«

Janja Ambrožič / Dolenjski list
4. 6. 2018, 20.00
Deli članek:

Na prostosti je od decembra lani, na sodišče je prišel z vlakom. V zaporu na Dobu naj bi paznike pljuval, brcal, žalil, jim grozil, enega celo polil z mlekom.

M24
Stephen Casiraghi je bil pred spremembo imena znan kot Hinko Krajačič, še prej pa kot Vinko Rakuša.

Razvpiti Stephen Casiraghi, ki je zaradi kriminalnih dejanj v zaporih preživel večino svojega odraslega življenja (najbolj znan je zaradi izživljanja nad avtostoparko), je od decembra lani na prostosti. Zaradi dogajanja v zaporu na Dobu se je prejšnji teden moral zglasiti na novomeškem okrožnem sodišču. Sodnica Mojca Hode je združila tri obtožnice, ki se nanašajo na podobna kazniva dejanja – grožnje in napade na pravosodne policiste. Casiraghi, ki se bo letos srečal z abrahamom, je na obravnavo malo zamudil, saj je na Dolenjsko prispel z vlakom.

Pred razsodbo bo senat zaslišal precej prič; tokrat je dogodke opisalo sedem paznikov, v prihodnje naj bi jih zaslišali še deset.

PAZNIKA POLIL Z MLEKOM

Najprej je tožilec Igor Vertuš predstavil očitke. Eden se nanaša na dogodek, ki se je zgodil maja 2012, takrat naj bi med zajtrkom na enega od paznikov zlil skodelico mleka; po tistem so ga spravili v poseben prostor in tam naj bi pravosodne policiste žalil ter jim tudi grozil. Drugi dogodek, ki se je znašel v obtožnici, naj bi se zgodil dobro leto dni pozneje. Z avtomobilom sta ga pravosodna policista pripeljala v zapor, on pa naj bi ju začel zmerjati v stilu »p.... dolenjske«, in da bosta že videla, kako bo zadeve uredil, ko bo prišel na prostost; takrat naj bi ju tudi popljuval. Tretji obračun s pravosodnimi policisti naj bi se pripetil oktobra 2014, in sicer v prostoru za osebne preglede. »Da bi preprečil osebni pregled, je z roko segel v hlače in ven potegnil zavitek z neznano snovjo ter ga odnesel k ustom. Pravosodni policist mu je to hotel preprečiti, zato ga je prijel za roko, obtoženi pa je začel kričati, brcati, vlekel je policistovo roko k ustom, da bi ga ugriznil,« je povedal Vertuš in dodal, da je policista brcnil v nogo, ko pa sta na pomoč prišla še dva paznika, ju je grizel in brcal.

V zvezi z obtožbo iz leta 2013 je povedal, da sta ga pravosodna policista v avtomobilu peljala vklenjenega, lisice na rokah in nogah naj bi tako zategnila, da ga je bolelo. 

»ZANIKAM, DA BI KOMURKOLI RESNO GROZIL!«

Na vse obtožbe je Casiraghi odgovoril, da so zmotne, napačne in ne prikazujejo dejanskega stanja. »Zanikam, da bi komurkoli resno grozil, kvečjemu so oni grozili meni in grdo ravnali z mano. Na nikogar nisem zlil mleka, lahko pogledamo posnetek,« je trdil in dodal, da so ga obtožili samo zato, ker jo to ravno on, Stephen Casiraghi.

»Če bi proti vsem vlagali tožbe, tako kot jih proti meni, bi bila polovica državljanov na sodišču. Po Dolenjskem nisem delal nobenih kaznivih dejanj, niti prekrška ne, in to mora sodišče upoštevati!« Ko ga je njegov odvetnik Tomaž Toldi vprašal, ali je imel tudi po drugih zaporih težave s pazniki, je odgovoril: »V Ljubljani nisem imel nobenih sporov in tudi ovadb niso vlagali proti meni.«