Ustavno sodišče

Črnograditelji so varni: rušitev za zdaj ne bo

T.L.
29. 11. 2017, 21.25
Posodobljeno: 29. 11. 2017, 21.28
Deli članek:

Ustavno sodišče je pravico do bivališča postavila pred pravico inšpekcije do rušenja. To pa ne pomeni, da so lahko črnograditelji zdaj povsem brez skrbi.

STA
Rušenja črnih gradenj za zdaj ne bo.

Ustavno sodišče je odločilo, da do nadaljnjega ne bo nobenih rušenj črnogradenj. "Ustavno sodišče je izpodbijane zakonske določbe presojalo z vidika skladnosti s pravico do spoštovanja doma. Ustava ne vsebuje izrecne določbe, ki bi urejala pravico do spoštovanja doma. Vendar to ne pomeni, da ta pravica v Republiki Sloveniji ni zagotovljena neposredno na podlagi Ustave. Pravica do spoštovanja doma je varovana s prvim odstavkom 36. člena Ustave, ki ureja pravico do nedotakljivosti stanovanja," so zapisali v odločbi, ki je dosegljiva na spletni strani sodišča.  Nadaljujejo, da je rušenje najhujši poseg v pravico do nedotakljivosti stanovanja. 

Ustavni sodniki so odločili, da lahko vsi črnograditelji ustavijo postopek rušenja svojih nezakonito zgrajenih hiš, dokler ministrstvo ne bo spremenilo neustavnega zakona. Kot so poročali v oddaji 24ur na Pop TV, so na pobudo Mitje Novaka dosodili, da je pravica do spoštovanja nedotakljivosti bivališča pravica nad inšpekcijsko odločbo o rušitvi. nekateri, ki so jim hiše že porušili, pa že napovedujejo tožbe proti državi. 

Vendar pa gre za začasno odločbo. V odločbi je namreč jasno zapisano: "Pravica do spoštovanja doma pa ne pomeni, da mora država v primeru, ko bi odstranitev nelegalne gradnje nesorazmerno posegla v pravico do spoštovanja doma, takšen objekt legalizirati, ali da bi bila država dolžna posamezniku vselej zagotoviti nadomestno prebivališče.