Momčilo Bajagić - Bajaga

Rad ima naš veseli duh, ne mara pa, da se tako hitro napijemo

Teja Pelko
29. 11. 2017, 20.40
Deli članek:

Enaindvajsetega decembra bo na prireditvi Kurzschluss Live v dvorani Kocka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani nastopil Bajaga s svojimi Instruktori.

organizator
Momčilo Bajagić – Bajaga - črna obleka

Na koncertu bo poslušalce razveselil z izborom svojih največjih uspešnic iz vseh obdobij kariere, ker pa je s skupino ravno v fazi snemanja novega albuma, bo najverjetneje premierno izvedel tudi kaj z njega.

Kaj vse nam je Momčilo Bajagić še zaupal, si preberite v spodnjem intervjuju.

V Sloveniji imate zelo široko bazo zvestih oboževalcev. Čemu pripisujete to?

Mislim, da občinstvo v Sloveniji ve, da vsak koncert odigramo z vsem srcem, in da zna to ceniti. V Sloveniji zares nastopamo že zelo dolgo časa, vse od davnega leta 1984, kot član Riblje čorbe pa sem tu igral že leta 1979, tako da sem k vam vedno z veseljem prišel. V skoraj vseh slovenskih mestih imam tudi veliko prijateljev. Že vrsto let se poznamo in srečujemo v Sloveniji, pa tudi v Beogradu, saj tudi oni pogosto prihajajo v Srbijo. V glavnem so to ljudje iz glasbenega sveta, ne bi pa želel nikogar posebej izpostaviti.

Kaj vam je v Sloveniji najbolj všeč?

Slovenija je zelo lepa država na majhnem prostoru. Rad jo imam zaradi veliko prijateljev, ki jih imam pri vas.

Kakšni se vam zdimo Slovenci? Obstaja kaj, kar vam pri nas ni všeč?

Slovenci so zelo veselega duha in imajo visoko toleranco, kar sta čudoviti lastnosti. Ni pa mi všeč, ker včasih mešate pijačo in se hitro napijete.

Arhiv časnika Novice Svet24
Glasbenik bo v Ljubljani nastopil s svojimi Instruktori

Zaradi nastopov ste pogosto odsotni od doma. Kaj takrat najbolj pogrešate?

Mogoče je neumen odgovor, a najbolj pogrešam to, da nisem doma.

Pripravljate nov album. Nam lahko kaj več poveste o njem? 

Nov album resneje pripravljamo od septembra in upamo, da bo nared do novega leta. Na njem bo po 20 letih spet en duet z Žiko, sicer pa ne bomo imeli veliko gostov. Pri eni pesmi sodeluje Ranđa iz skupine Neverne Bebe, pri eni pa Nikola Vranjković. V studio je odlična energija, imamo odlične pesmi in mislim, da bo spomladi izšel sijajen album z 10, 11 pesmimi.

Kje črpate navdih za nove skladbe?

Navdih za nove pesmi najdem izključno v vsakodnevnem življenju. Seveda niso vse moje pesmi avtobiografske, je pa vsaka od njih prepletena z občutki, ki jih doživljam, saj jih lahko opišem samo na tak način.

Kdaj v dnevu se vam utrne največ idej za pesmi?

Ljudje pravijo, da je človek zjutraj veliko bolj produktiven in da takrat tudi piše najboljše pesmi. Pri meni ni tako, jaz zjutraj ničesar ne morem narediti. Meni se ideje porodijo ponoči – med 23. uro zvečer in 4., 5. uro zjutraj, takrat sem najproduktivnejši. Takrat imam namreč mir in vse, kar si želim.

Kateri glasbi pa vi najraje prisluhnete?

Na splošno imam rad glasbo. Vso glasbo. To se vidi tudi pri mojih pesmih, ki so žanrsko zelo raznolike. Rad imam klasiko, džez, obožujem pa tudi filmsko in komercialno glasbo. Če bi našteval vse zvrsti, bi predolgo trajalo.

Organizator
Kantavtor za pomlad napoveduje svoj novi album.

Pojete tudi pod prho?

Ne, saj mi gre v tem primeru voda v usta. 

Kaj najraje počnete v prostem času?

Pazim na to, da uživam v vsakem prostem trenutku in delam nekaj, kar imam rad. Pogledam dober film ali kakšno dobro tekmo s prijatelji. V glavnem počnem običajne stvari, ki me osrečujejo.

Kako skrbite za svojo kondicijo?

Ukvarjam se z vsemi telesnimi aktivnostmi, ki so legalne in dovoljene.

Imate kakšno grdo razvado?

Mediaspeed
Bajago najhitreje ob živce spravi nesramnost.

Da. Rad bi videl, da ne bi imel takšne želje po cigareti.

Kaj najprej opazite pri nasprotnem spolu?

Oči. Pa ne samo pri ženskah, ampak tudi pri moških.

Na kaj ste najbolj ponosni?

Na svoja otroka.

Bi za nazaj kaj spremenili, če bi lahko?

Veliko stvari, a pravijo, da je bolje, da ničesar ne spreminjaš, pa tudi življenje bi bilo zelo dolgočasno, če bi bilo v njem vse idealno.

Imate še kakšne neuresničene sanje?

Bolj ali manj sem uresničil vse svoje sanje, še zlasti kar zadeva glasbo. Vseeno pa ni izključeno, da mi v prihodnje ne bodo padle na pamet kakšne stvari, ki si jih bom zadal izpolniti.