Lastniki razburjeni

Vzeli so jim pravico graditi, zdaj jih izsiljujejo

Monika Levanič
30. 11. 2017, 06.45
Deli članek:

Lastniki zemljišč in hiš v delu naselja Gorišnica, ki bi ga povozile oziroma prečkale nove povezovalne ceste, predvidene v razgrnjenem podrobnem prostorskem aktu, so na nogah.

Monika Levanič
Zaradi novih cest bi bilo treba v naselju Goriščnica deloma ali v celoti porušiti dve stanovanjski hiši in en pomožni objekt.

Javna obravnava prostorskega akta, na kateri se je zbralo približno 30 nejevoljnih občanov, je prinesla kar nekaj hude krvi. Občani so ogorčeni, saj so nove ceste načrtovane po njihovih zemljiščih, vrisane čez njihova dvorišča, čez že postavljene objekte in hiše oziroma tik ob obstoječih hišah, pod njihovimi okni.

Postavljajo nova pravila gradnje

Ivanka Kraljić iz podjetja Proplan, urejanje prostora in arhitekture iz Krškega, ki je izdelalo omenjeni načrt, je hitela pojasnjevati, da se takšno stanje še zdaleč ne bo realiziralo jutri in ne čez pet let, temveč v neki prihodnosti. Dokler ne bodo pridobljena soglasja za porušitev objekta, se bo cesta, ko se bo šlo v realizacijo, izvedla le deloma. Zdajšnje ceste so preozke, veliko je slepih ulic, nove ceste pa v glavnem vodijo po obstoječih dostopih do parcel. Ob tem je dodala, da s tem dokumentom postavljajo nova pravila gradnje, načrtujejo novo pozidavo stanovanjskih objektov ter prostor prometno in infrastrukturno urejajo: »Prostor smo racionalno razporedili in dobili 66 novih parcel v velikosti od 400 do 1000 kvadratnih metrov, ki še niso pozidane.«

»Po novem cesta mimo hišnega vhoda?!«

Monika Levanič
Na seji se je vnela burna razprava Nova gradbena dovoljenja bodo graditelji lahko pridobivali šele po sprejetju podrobnega prostorskega načrta.

Še preden je izdelovalka predstavila celoten načrt, so ji ogorčeni domačini vskočili v besedo. »Ste vprašali naše občane? Kako bi se vi počutili, če bi cesta potekala čez vašo parcelo, če bi vam porušili objekt, stanovanje in vse ... Prosim za odgovor. Pa še nekaj bi prosil: ne igrajte se več s čustvi ljudi. Mi smo ogroženi, ogorčeni. To je naše bivanje. Škoda je že povzročena, ne materialna, temveč emocionalna. Prosim, zapišite to v zapisnik,« je odločno povedal obupani Robert Kostevc. »Dokler se hiša ne poruši, tam ne bo ceste … Tolerance dopuščajo, da se cesta nekoliko spreminja …« je pojasnjevala Kraljićeva.

Vnela se je divja razprava, v kateri so nejevoljni občani drug čez drugega izražali nestrinjanje in ogorčenje, slišati je bilo besede o oblikovanju civilne iniciative. »Dejali ste, da se neka pot zdaj vije prek dvorišča, vi pa ste jo po novem načrtovali mimo vhoda v hišo. A to je pa lahko?!« ji je očitala Jožica Reberc. »Da, je mogoče. Iz takšne situacije, kakršna je na terenu, je treba narediti red. In tega ni mogoče narediti tako, da se absolutno nič ne naredi. Morajo biti posegi, nekam moraš cesto postaviti,« je razlagala Kraljićeva.

Dokler dokument ne bo sprejet, gradnja ne bo mogoča

Krajani so odločno izpostavili, da občinskega podrobnega prostorskega načrta sploh ne želijo. Čeprav jim je izdelovalka akta skupaj z županom pojasnjevala, da je sprejetje dokumenta pogoj za gradnjo. Kot je bilo slišati, to občanov ni najbolj prepričalo.

Strasti je poskušal pomiriti župan občine Gorišnica Jožef Kokot, ki je sicer že v uvodu jasno povedal, da brez strinjanja krajanov (lastnikov nepremičnin) akta ne bodo sprejeli. Obenem je opozoril, da dokler ne bodo sprejeli omejenega načrta, nove gradnje ne bodo mogoče in tako nakazal, da bo neki kompromis vendarle treba doseči. Žolčno debato je naposled končal župan in občane pozval, naj podajo pripombe oziroma predloge, in če bo le mogoče, jih bodo upoštevali.