Obtoženi Faki

Policisti »namočili« slavnega kmeta?

S.S.
29. 11. 2017, 20.00
Deli članek:

Veliki sodni proces zoper zmagoslavnega kmeta Fahrudina Čauševića - Fakija, obtoženega poskusa velike tatvine, se bo končal šele v začetku prihodnjega leta.

Mediaspeed
Z zmago v resničnostnem šovu je Faki v žep pospravil 50 tisoč evrov, z doslej dokazanimi kaznivimi dejanji pa še enkrat toliko.
Sodna saga se bo nadaljevala 9. januarja prihodnje leto, ko naj bi bile na sporedu tudi končne besede, saj so bile zaslišane že vse priče, primer pa se kot jara kača po sodišču vlači že od konca februarja. 

Včeraj bi moral biti zaslišan izvedenec antropologije mag. Gregor Kovač, kar pa se zaradi "sodne logistike" ni zgodilo. Istočasno je namreč imel dolžnost predstaviti svoje izsledke na drugi obravnavi. Sodnica Irena Škulj Gradišar je tako obravnavo preložila na 9. januar prihodnje leto.

Je pa sodnica zbrane v sodni dvorani kljub vsemu seznanila z mnenjem izvedenca Kovača, ki je primerjal fotografije storilcev, ki jih je posnela varnostna kamera v bloku, in fotografije Fakija, posnete na policijski postaji. Izvedenec Kovač ugotavlja, da se obraznih značilnosti ne da ugotavljati, saj sta imela storilca zakrinkan obraz, poleg tega pa sta bila drugače oblečena – oziroma vsaj tisti, ki naj bi bil Faki, je imel oblečen brezrokavnik, pod njim pa delovni kombinezon, medtem ko je bil obtoženi ob prijetju oblečen v bundo in opet spodnji del trenirke. Je pa izvedenec Kovač na podlagi kinematične analize prepoznal naslednje podobnosti med Fakijem in storilcem, ki naj bi bil on: korak, gibanje rok med hojo ter višino. To pa so, tik pred koncem sodnega postopka, ki se kot kakšen najbolj zagoneten umor vlači po sodnih dvoranah od februarja, po mnenju obrambe vsi »aduti« tožilstva v spisu.

Obramba: izvedenec ovrgel ugotovitve policije

Spomnimo: Faki je po navedbah iz obtožnice 9. novembra lani z neznanim storilcem vlomil v garažo in stanovanje na Cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani, ker pa ob pregledu nista našla vrednejših predmetov, sta odšla praznih rok, zato je ostalo zgolj pri poskusu kaznivega dejanja. Med odhodom iz bloka sta storilca presenetila dva soseda, a je lopovoma uspelo pobegniti v smeri viškega pokopališča, enega od sosedov pa sta mimogrede poškropila s solzivcem. Policisti, ki so Fakija prijeli kakšne pol ure po dogodku v bližini viškega pokopališča, nedaleč od kraja dejanja, so v preiskavi in na sodišču izpovedovali, da je ob srečanju med drugim smrdel po solzivcu.

Faki bi rezal prste!

Zagovornik obtoženega, odvetnik Andrej Baraga, se zdaj ob znanih ugotovitvah izvedenca antropologije Kovača sprašuje, kdo je, milo rečeno, tako nor, da bi se po storitvi kaznivega dejanja preoblekel v oblačila, ki smrdijo po solzivcu. Odvetnik Baraga je prepričan, da so policisti»namočili« Fakija, ki je bil takrat zgolj po naključju v bližini, ker jim je bil pač pri roki, nekateri pa so ga poznali tudi že iz preteklih kriminalnih zgodb.

Kakorkoli.Obtoženi se zagovarja, da je bil kritičnega večera pri tašči na Celovški cesti 130, saj si je zaželel njenih »pohančkov«, ona pa mu je ustregla. Ko je odhajal, je hodil čez cesto po Poti spominov in tovarištva, ko je zagledal dva policijska avtomobila. Možje v modrem so mu povedali, da opravljajo kontrolo, ga preiskali in odpeljali.