Občina prodaja

Nihče noče stanovanj – ocenjena na 6500 evrov, povpraševanja ni

Roman Turnšek
7. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Trbovljah so na voljo stanovanja, katerih cena ni le ugodna, ampak zares nizka. Prodajajo se po cenah med 6500 in 8500 tisočakov. A po njih, kot bi bilo pričakovati, ni planil nihče.

Roman Turnšek
Občina zanika, da naj bi bila stanovanja potresno nestabilna.

Občini Trbovlje je uspelo prodati le eno stanovanje, za 7000 evrov, pa še to šele v tretjem poskusu. Raznesel se je namreč glas, da gre za energetsko potratne objekte, vlažne in problematične za ogrevanje, pod vprašajem je tudi njihova potresna varnost. Ker dober glas seže v deveto vas, slab pa še veliko dlje, slab odziv ni presenetljiv. Za informacije in pojasnila smo se obrnili na trboveljsko občino.

Roman Turnšek
Stanovanja so dotrajana in energetsko potratna.

Zanikajo problematičnost

»Občina Trbovlje prodaja starejša stanovanja, kjer bi bil vložek v adaptacijo oziroma obnovo do te mere, da bi bila primerna za vselitev, nesorazmerno visok glede na vrednost. Zato so cene temu primerne,« so nam pojasnili. Stanovanja v objektih, ki so v naseljih Neža, Nasipi in Kolonija 1. maja, so v povprečju stara 60 let. Kot poudarjajo na občini, potrebujejo obnovo, glede njihove naseljenosti pa pravijo, da so nekatera prazna dlje, druga manj časa. Občina, ki razpolaga z nekaj manj kot 600 stanovanji, obnavlja predvsem fond pozneje zgrajenih stanovanj.

Kategorično zanikajo, da bi šlo za problematična stanovanja v kakršnemkoli smislu. Govorice o potresni nestabilnosti stanovanj zavračajo: »Z informacijami o potresno vprašljivi stabilnosti ne razpolagamo. Tudi niso bile opravljene nobene meritve o tem.« Občina na vprašanje o tem, ali je možno, da gre za posledice rudarjenja, ne odgovarja. Pravijo le, da so naslovi, kjer se stanovanja nahajajo, razvidni iz zadnjih objavljenih razpisov. Spomnimo: že pred časom je bilo treba na nekaterih območjih porušiti tako vikendaške in vrtičkarske kot stanovanjske objekte, ljudi pa preseliti.

Roman Turnšek
Občina, ki razpolaga z nekaj manj kot 600 stanovanji, obnavlja predvsem fond pozneje zgrajenih stanovanj.

Rešitev rušenje?

Stanovanja so starejša, brez fasade in zato tudi energetsko potratna. Glede na to se postavi tudi vprašanje, ali bi bila stanovanja primerna za kakšen drug namen, poleg bivalnega. »Za to bi bilo treba spremeniti namembnost in v postopku spremembe bi se izkazalo, ali je mogoče stanovanje uporabiti za kak drug namen ali ne. Občina pa nima trenutno nobene potrebe po drugi namembnosti, niti ne sredstev, ki bi jih lahko vlagala v te namene,« pojasnjujejo. Ker so stanovanja v večstanovanjskih stavbah, kjer občina ni izključni lastnik, jih ni mogoče porušiti. Za oddajo v najem bi morala izpolnjevati določene standarde, kar pa brez obnove ni mogoče.

Roman Turnšek
Stanovanja v objektih, ki so v naseljih Neža, Nasipi in Kolonija 1. maja, so v povprečju stara 60 let.