Svet

Razbili mednarodno mrežo trgovcev s človeškimi organi

M.K./STA
6. 12. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Egiptovske oblasti so aretirale več zdravnikov, medicinskih sester in univerzitetnih profesorjev, osumljenih vpletenosti v mednarodno trgovino s človeškimi organi.

Profimedia
Slika je simbolična.

Šlo naj bi za "največjo mednarodno mrežo trgovine s človeškimi organi", je zapisano v izjavi egiptovske vlade, objavljene na vladni spletni strani.

Aretiranih je bilo po navedbah nemške tiskovne agencije dpa 41 ljudi, med njimi tudi kupci organov ter posredniki, so sporočile egiptovske oblasti. Oblasti so prav tako našle več milijonov dolarjev in zlato v palicah, je poročal britanski BBC.

V Egiptu je kupovanje organov protizakonito, a revščina nekatere privede do prodaje delov telesa.

Egiptovski upravni nadzorni organ, močno protikorupcijsko telo, je še sporočilo, da so v mreži, ki so jo pretrgali, "Egipčani in Arabci, ki izkoriščajo težke ekonomske razmere nekaterih posameznikov tako, da kupijo njihove organe in jih za velike vsote prodajo naprej".

Oblasti so se v preiskavi, ki vključuje tudi ministrstvo za zdravje, osredotočile na skupino zasebnih bolnišnic in zdravstvenih centrov, ki imajo (ali pa tudi ne) licence, kjer so potekale transplantacije in hramba organov, poročanje Reutersa povzema BBC. Zasegli naj bi računalnike in dokumente desetih takšnih centrov.