Groza pri Ptuju

So lovci našli Marijine kosti?

Gabrijel Toplak
6. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najdbo človeškega okostja so potrdili kriminalisti, mrtvoglednica pa je ocenila, da gre za starejšo žensko, na kateri ni znakov nasilja.

PU Maribor
Marija Pernek, takrat stara 82 let, je od doma odšla lanskega februarja.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Grajena si bodo minuli konec tedna zagotovo zapomnili. V petek zvečer so imeli iskalno akcijo za domačinko iz Krčevine pri Vurbergu, ki so jo po več urah našli močno podhlajeno, v nedeljo pa so na prošnjo policistov iz gozda na območju Mestnega vrha pri Ptuju na dostopnejši kraj prenesli človeško okostje.

Okostje še vedno v oblačilih

Od tistih, ki so bili v nedeljo precej blizu okostja, smo včeraj, neuradno, izvedeli, da naj bi to bilo v črni jakni in trenirki, na nogah pa je imelo rjave čevlje.

Poveljnik gasilcev Aleš Zorec je bil precej skop z informacijami, saj so, kot je dejal, zgolj pomagali policistom. Kolikor mu je znano, pa so na okostje naleteli lovci, je dodal. Bolj konkreten je bil Silvo Kralj, predsednik Lovske družine Jože Lacko Ptuj, ki je povedal, da so bili na jutranjem lovu, ko so naenkrat okoli 10. ure naleteli na oziroma zagledali skelet človeškega telesa. Nemudoma so prekinili aktivnosti in obvestili Policijsko postajo Ptuj, ki je prevzela zadevo. »Okostje je bilo še vedno v oblačilih in obutvi, a se je nahajalo na precej nedostopnem terenu, v gosto zaraščeni globeli. Temu bi lahko rekli naključje, saj sprva lovec niti ni prav vedel, kaj natančno leži na tleh. Ko smo pristopili, sta bili najbolj vidni lobanja in medenična kost. Kosti pa niso bile zakopane, niti raznošene, kar po navadi stori divjad. Videti je bilo, da so kosti ostale točno na mestu, kakor bi oseba padla. Glede na višino je po naši oceni najverjetneje šlo za ženski skelet,« je pojasnil Kralj.

Najdbo okostja je včeraj potrdil tudi Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Maribor. »Po mnenju mrtvoglednice gre za okostje starejše ženske, na katerem ni našla znakov nasilja. Kriminalisti nadaljujejo preiskavo oziroma identifikacijo okostja. Po do zdaj zbranih podatkih je kaznivo dejanje izključeno,« je razložil Šadl in dodal, da bodo kriminalisti s preiskavo poskušali ugotoviti, ali najdeno okostje pripada ženski, ki je na tem območju pogrešana od februarja 2015.

Mož, kot da bi jo še iskal

Gabrijel Toplak
Igor Merc iz Vičave domneva, da bi lahko šlo za okostje njegove sosede.

In res, svojci od lanskega februarja pogrešajo 82-letno Marijo Pernek iz Vičave na Ptuju. Kot so takrat sporočili s PU Maribor, naj bi jo nazadnje opazili v bližini njenega doma, 160-centimetrska ženica je bila oblečeno v temno oziroma črno daljšo jakno, črne hlače, obuta v rjave gležnjarje, na glavi pa je imela belo kapo – klobuček. Da bi lahko šlo za Pernekovo, kot so jo klicali domačini v Vičavi, je včeraj dejal tudi njen sosed Igor Merc. »Spomnim se, da sta se z možem, ko sta še bila v Vičavi, pogosto sprehajala. In naenkrat sem ga zagledal, da hodi sam, ter od ljudi izvedel, da njegovo ženo pogrešajo. Res je tudi, da je gospa večkrat pobegnila od doma, a so jo vselej pravočasno ujeli. Govorilo se je, da jo je imel mož, ko sta še živela skupaj, zadnjih nekaj let tudi ponoči na očeh, da mu ni pobegnila,« je pojasnil Merc in nadaljeval, da bi morebiti res lahko šlo za njeno okostje, saj naj bi jo zadnjič videli, ko je pešačila prek tamkajšnjega hriba na grajensko stran. Njen mož je zdaj v domu upokojencev, a ga ljudje večkrat srečajo v mestu, kot da bi še vedno iskal svojo ženo.

Gabrijel Toplak
V hiši v Vičavi je Marija Pernek zadnjih nekaj let živela s hčerko.