Svet

Vrhovno sodišče zavrnilo izročitev Romana Polanskega

S.R.
6. 12. 2016, 18.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vrhovno sodišče na Poljskem je zavrnilo zahtevek Združenih držav za izročitev priznanega režiserja Romana Polanskega.

Profimedia
Polanski trenutno živi v Franciji, ki ne izroča svojih državljanov drugim državam.

S to odločitvijo so se končala prizadevanja vlade Združenih držav, da bi Roman Polanski končno kazensko odgovarjal za spolne odnose z mladoletno osebo. Polanski je leta 1977 priznal krivdo, da je imel spolne odnose s 13-letnico, in za zapahi preživel 42 dni. Pozneje je zaradi strahu pred daljšo zaporno kaznijo iz Združenih držav zbežal.

Samantha Geimer, njegova žrtev, je sicer dejala, da je bilo po njenem mnenju za Polanskega zadostna kazen že življenje v izgnanstvu, vendar je okrožno sodišče v Los Angelesu ves čas vztrajalo, da je Polanski ubežnik ter da zanj v ZDA velja nalog za aretacijo.

»Presrečni smo, da se je zadeva končno zaključila,« je za Reuters dejal njegov odvetnik Jan Olszewski. Izročitev Polanskega ZDA je oktobra lani zavrnilo že sodišče v poljskem Krakovu. Ko se je novembra lani nato na oblast v državi povzpela desna stranka Zakon in pravičnost (PiS), pa je novi pravosodni minister Zbigniew Ziobro napovedal ponovno odločanje o tem primeru, češ da se želi izogniti »dvojnim standardom«.