Omajana koalicija

Sindikati zahtevajo, vlada pa v zagati

M.K./STA
6. 12. 2016, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koalicija po zahtevi sindikatov javnega sektorja za sprostitev vseh varčevalnih ukrepov, ki naj bi bili težki dodatnih 215 milijonov evrov, pričakuje dogovor.

STA
Tako v DeSUS kot SD vztrajajo pri napovedi, da interventnega zakona oz. neusklajenih ukrepov za javni sektor v DZ ne bodo podprli.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer verjame, da vsi partnerji v pogajalskem procesu nosijo zavest o odgovornosti in realnosti ter vedo, da tega ne počnejo zase, ampak za ljudi. Tako pričakuje, da bodo v tej luči sedli za skupno mizo ter v dialogu poiskali kompromisne rešitve.

Pred tako zagato sta DeSUS in SD svarili ob dogovoru s Fidesom, zato neusklajenih ukrepov tudi ne bosta podprli.

Na vprašanje, koliko lahko vlada popusti, je Kustec Lipicerjeva v današnji izjavi novinarjem v DZ odgovorila, da gre za pogajanje, ne sme pa biti to stvar barantanja. Izpostavila je iskanje rešitve, ki bo zagotovila javnofinančno vzdržnost in hkrati zaposlenim v javnem sektorju najboljše možne pogoje za delo in plačilo.

Po njenih besedah v tem trenutku razmišljajo le o tem, da je pogovor mogoč. S temi besedami je odgovorila na vprašanje, ali bi SMC lahko sama potrdila interventni zakon v primeru neuspešnega dogovora s sindikati javnega sektorja.

Tako v DeSUS kot SD namreč vztrajajo pri napovedi, da interventnega zakona oz. neusklajenih ukrepov za javni sektor v DZ ne bodo podprli. Ob sporazumu vlade z zdravniškim sindikatom Fides sta stranki posvarili pred ceno, ki jo bodo postavili drugi sindikati javnega sektorja. Sporazum, ki so ga na vladi podprli le ministri SMC, je tudi zatresel koalicijo.

Cerar naj bi na vložitev interventnega zakona v DZ vezal svojo zaupnico

Prvak DeSUS Karl Erjavec je tedaj izpostavil pričakovanje, da bo premier Miro Cerar ob morebitni vložitvi interventnega zakona v DZ nanj vezal svojo zaupnico. Tedaj bo po Erjavčevem mnenju jasno, da bodo prihodnje leto parlamentarne volitve.

Erjavca tako tudi zahteve javnega sektorja ne presenečajo. Za STA je v ponedeljek spomnil, da bo Cerar moral poiskati ustrezno rešitev, "saj je s preglasovanjem na vladi prevzel tudi odgovornost za nastali položaj v zvezi z nadaljnjimi pogajanji z javnim sektorjem". Ponovil je stališče DeSUS, da je treba vse kategorije enako obravnavati, tako zdravnike kot druge v javnem sektorju ter zlasti upokojence.

Tudi za poslanca DeSUS Petra Vilfana je zahteva sindikatov pričakovana. V današnji izjavi v DZ je med drugim spomnil, da so poslanci pred sprejemanjem državnega proračuna za prihodnji dve leti že odklonili breme neuspešnega dogovora vlade s sindikati javnega sektorja oz. neusklajen zakon o ukrepih za javni sektor v prihodnjem letu. Nazadnje je DZ sprejel proračun z vrzeljo.

Malo časa za dogovor

Če tudi tokrat ne bi uspeli doseči dogovora, bi moral biti interventni zakon v DZ še pred božičem. To je malo časa za dogovor, a Vilfan meni, da je dogovor vedno mogoč in da ga bodo tudi dosegli.

Sprostitev vseh varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom po ocenah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja pomeni dodatnih 215 milijonov evrov. "To je ogromna številka, ogromna pa je tudi njena polovica," ugotavlja Vilfan. V DeSUS bodo po njegovih besedah počakali, se na vladi po potrebi o tem pogovarjali in pomagali.

V SD novih zahtev sindikatov danes ne komentirajo. Pričakujejo pa dogovor vlade s sindikati in napovedujejo, da neusklajenih ukrepov ne bodo podprli.

Koalicija sicer nestrpno pričakuje tudi reformne zakonodajne predloge na področju zdravstva, ki naj bi jih ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predstavila na srečanju prvakov koalicijskih strank v petek.