Varčevanje

Trump bi se odpovedal predragemu predsedniškemu letalu

M.K.
6. 12. 2016, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Donald Trump je napovedal možnost odpovedi pogodbe z Boeingom za gradnjo dveh novih predsedniških letal, predelanih boeingov 747.

Profimedia
Letalo predsednika ZDA Air Force One odlikuje izdatna varnostna, obrambna in komunikacijska opremljenost.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je napovedal možnost odpovedi pogodbe z Boeingom za gradnjo dveh novih predsedniških letal, predelanih boeingov 747. Sporočil je, da lahko stroški dosežejo štiri milijarde dolarjev, kar se mu zdi odločno preveč, čeprav želi, da Boeing kaj zasluži.

Pentagon je za dve letali uvodoma predvidel porabo v višini 1,65 milijarde dolarjev, Trump pa pravi, da Boeing verjetno pri tem nekaj mešetari. Podjetje se na njegove izjave ni nemudoma odzvalo.

Profimedia
Donald Trump: "Želimo si, da Boeing zasluži veliko denarja, toliko pa spet ne."

Ameriška vlada pogodbo z Boeingom za izdelavo najmanj dveh predsedniških letal, ki bi postali operativni šele leta 2024, je poročal BBC. Del izdelave teh dveh letal je vlada že plačala, in sicer v višini 158 milijonov evrov (170 milijonov dolarjev).

A kot še poudarja BBC, bi preklic naročila izdelave letal zaradi varčevanja ameriške davkoplačevalce le še bolj udaril po žepu, saj bi to pomenilo, da je bil omenjeni znesek dobesedno vržen stran.

Milijarder Donald Trump zdaj za službene namene uporablja kar svoje zasebno letalo. Ko pa bo 20. januarja prisegel kot novi predsednik ZDA, bo moral prestopiti na predsedniško službeno letalo Air Force One, ki ga odlikuje izdatna varnostna, obrambna in komunikacijska opremljenost.