Barcelona

Kaznovali banke, ker so pustile prazna stanovanja

G.G.
23. 11. 2016, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mestni svet v Barceloni je trem španskim bankam naložil plačilo 1,26 milijona evrov, ker niso poskrbele, da bi štiri stanovanja v njihovi lasti dobila najemnike.

Reuters
V Barceloni in drugod po Španiji je še veliko nedokončanih stanovanjskih blokov in hiš.

Prazna stanovanja propadajo, banke pa niso hotele stanovanja prepustiti mestnim oblastem. Levo usmerjena »vlada« v Barceloni pod vodstvom Ade Colau bi ta stanovanja, ki očitno niso šla v prodajo, oddajala v sklopu cenejših socialnih stanovanj.

»Cilj mestnih oblasti ni pobirati denarja, ampak zagotoviti cenovno ugodna stanovanja za prebivalce,« je dejal mestni svetnik Josep Maria Montaner. Podlaga za ta ukrep imajo oblasti v zakonu iz leta 2014, v katerem piše, da lahko banke kaznujejo, če ne poskrbijo, da prazna stanovanja dobijo stanovalce.

Globe bodo morale plačati tri banke. Dve največji banki, Santander in BBVA, vsaka po 315.000 evrov, španska slaba banka pa mora plačati dvakratno kazen, torej 630.000 evrov.

Španija je država, v kateri se je pred nastopom finančne krize leta 2008 ogromno gradilo. Ko pa je počil nepremičninski balon, številna podjetja niso uspela plačati kreditov, dokončati in prodati stanovanj ali hiš, veliko pa je bilo tudi deložacij.