Odkrili nepravilnost

Bo Hillary Clinton le postala predsednica ZDA?

J.P.
23. 11. 2016, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skupina aktivistov Hillary Clinton poziva, naj izpodbija izid ameriških volitev, češ da rezultati v treh zveznih državah niso merodajni.

Reuters
Obama bi jo lahko pomilostil, tudi če tega morda ne bi želela.

Demokratska kandidatka bi lahko Donaldu Trumpu presekala pot v Belo hišo, potem ko so postali vse glasnejši pozivi, naj zahteva ponovno štetje v zveznih državah Winsconsin, Michigan in Pensilvanija.

Reuters
Donald Trump je na volišča spravil tudi razočarane volivce, ki do zdaj niso glasovali.

Izgubila skoraj 30.000 glasov

Aktivisti so se v zvezi s svojimi ugotovitvami obrnili na vodjo Clintonove kampanje Johna Podesto in glavnega svetovalca Marca Eliasa. Hillary Clinton je v okrožjih v Winsconsinu, kjer so volivci volili s temu namenjenimi elektronskimi napravami, dobila sedem odstotkov manj glasov kot pa v okrožjih, kjer so uporabljali optične skenerje oziroma glasovnice. Bivša državna sekretarka je bila, če je temu res tako, v omenjeni zvezni državi prikrajšana za skoraj 30.000 glasov. Za zmago jih je 69-letnici zmanjkalo 27.000.

Čeprav to ni dokaz, da so bile volitve prirejene, pa gre za vzorec, ki terja več pozornosti, menijo aktivisti. Trump je slavil tako v Winsconsinu kot Pensilvaniji – v zveznih državah, kjer je leta 2012 zmaga šla demokratom. V Michiganu glasove še preštevajo.

Tik pred iztekom

Clintonovi se čas izteka. Rok za vročilo pritožbe je se v Winsonsinu izteče v petek, v Pensilvaniji v ponedeljek in v Michiganu naslednjo sredo.