Državni zbor

Na sporedu interpelacija proti vladi

G.G./STA
23. 11. 2016, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poslanci so že začeli razpravo, ki bo dolgotrajna. O čem bodo debatirali? O interpelaciji, ki jo je opozicijska SDS vložila proti vladi. SDS predvsem zanima, v kolikšni meri je vlada izpolnjevala koalicijsko pogodbo, vlada pa se bo branila z dosedanjimi rezultati.

STA
Marjan Šarec razmišlja, da bi vezal zaupnico na sprejem proračuna za prihodnji dve leti.

Prvopodpisani pod interpelacijo predsednik SDS Janez Janša je ob vložitvi povedal, da zahtevajo razpravo o delu šibke vlade brez hrbtenice. Po njegovi oceni gre za šibko vlado, ki je lahek plen botrov in lobijev in občasno bruseljske administracije.

Interpelacijo so v SDS vložili "zaradi kršenja ustave in zakonov, neuresničevanja zavez iz koalicijskega sporazuma vladnih strank SMC, DeSUS in SD, slabega upravljanja z državo in državnim premoženjem ter vse večjega razvojnega zaostanka za primerljivimi državami v EU".

Vlada se bo pred očitki branila zlasti z rezultati, ki jih je izpostavila po prvih dveh letih svojega dela. Med njimi navaja zvišanje gospodarske rasti, zmanjšanje zadolženosti slovenskih podjetij, znižanje javnofinančnega primanjkljaja in znižanje stopnje brezposelnosti.

V vladi so prepričani, da je prav njim uspelo pridobiti nazaj finančno suverenost države znotraj EU, stabilizirati politični prostor ter vsem družbenim področjem omogočiti predvidljiv razvoj.

Tekom razprave se bodo v SDS odločili, kakšne sklepe bodo predlagali, če sploh. Koalicija na drugi strani bo po pričakovanjih strnila svoje vrste, in to kljub nekaterim nesoglasjem v zadnjih dneh - tudi glede parafiranja sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides. Prav to bi utegnila sicer biti tudi ena osrednjih tem interpelacije.