Državni praznik

Maister je s svojimi borci razorožil nemško vojsko

J.P./STA
23. 11. 2016, 08.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ob današnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, bo v predsedniški palači dan odprtih vrat, pred palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske (SV). Prireditve v spomin na generala Maistra in njegove borce bodo tudi v nekaterih občinah, osrednja državna proslava pa je bila že v torek v Dornavi pri Ptuju.

Bobo
General Rudolf Maister je utrdil slovensko politično oblast v Mariboru.

Obiskovalci predsedniške palače si bodo lahko pod strokovnim vodstvom uslužbencev državnega protokola ogledali poslopje palače. V imenu predsednika republike Boruta Pahorja jih bo pozdravila njegova partnerka Tanja Pečar. Za kulturno točko bodo poskrbeli učenci Osnovne šole Koseze ter dijaki Gimnazije in Srednje šole Rudolfa Maistra iz Kamnika.

Dan Rudolfa Maistra zaznamuje spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru.

Ministrica za obrambo Andreja Katič bo položila venec k spomeniku generala Maistra pred poslopjem ministrstva. Praznične prireditve bodo pripravili tudi v občinah, ki so povezane z Maistrovim življenjem in njegovo vojaško kariero. Tako bo še posebej slovesno v Mariboru, Kranju, Kamniku in na Ravnah na Koroškem.

Slovesnost v mariborski dvorani Union bo zaznamovala tudi dan 72. brigade SV in spominski dan Mestne občine Maribor. Osrednji govornik bo načelnik generalštaba SV Andrej Osterman. Udeležence torkove državne proslave v Dornavi pri Ptuju pa je nagovoril kmetijski minister Dejan Židan.