POLENA

Najbolj obvlada SDS, doslej "odletela" le Zoran in Mirko

sta/lt
23. 11. 2016, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Interpelacija o delu celotne vlade bo tretja takšna interpelacija v zgodovini samostojne države, doslej sta jo prestali vladi Janeza Drnovška in Antona Ropa. V mandatu sedanje vlade pa je bilo interpeliranih že sedem ministrov.

Bobo
Vlada Mira Cerarja bo tretja vlada, ki se bo morala zagovarjati pred poslanci.

Prvo interpelacijo so julija 1997 vložili poslanci tedaj še Socialdemokratske stranke (SDS) zaradi domnevnega zavlačevanja vlade Janeza Drnovška pri pripravi proračuna. 27. septembra 1997 je državni zbor s 26 glasovi za in 44 proti zavrnil predlagane sklepe, s katerimi bi ocenili delo vlade in ji naložili določene ukrepe.

Interpelacija je z ustavo določen institut parlamentarne kontrole nad delovanjem vlade ali posameznega dela oblasti. Z njim zakonodajna oblast vpliva na način dela izvršilne.

Druga interpelacija o delu vlade je bila vložena proti vladi Antona Ropa: interpelacijo so julija 2004 vložili poslanci takrat že Slovenske demokratske stranke (SDS) in NSi zaradi očitkov o neuresničenih zavezah iz koalicijske pogodbe, slabem upravljanju države ter razraščajoči se korupciji in klientelizmu. Državni zbor je o interpelaciji razpravljal 31. avgusta in 1. septembra 2004, razprava se je končala brez odločanja o sklepih.

STA
. Teflonskega Karla ni odnesla niti afera s propadlo arbitražo niti poznejša interpelacija.

Tretjo interpelacijo o delu je utrpela vlada Mira Cerarja: interpelacijo so septembra vložili poslanci SDS zaradi očitkov o kršenju ustave in zakonov, neuresničevanju zavez iz koalicijskega sporazuma ter slabem upravljanju države in državnega premoženja. Državni zbor bo o interpelaciji razpravljal 23. novembra, ali bodo v SDS predlagali kakšne sklepe, še ni znano.

Prva interpelacija je padla zoper ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar: vložili so jo poslanci SDS zaradi aretacije nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja; Interpolova tiralica zoper njega je bila umaknjena, a očitno ne počiščena iz slovenskih podatkovnih baz. 24. septembra 2015 je interpelacijo podprlo 25 poslancev, proti pa jih je glasovalo 50. Sledila je interpelacija zoper ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca: vložili so jo poslanci SDS in NSi zaradi očitkov o zgrešeni zunanji politiki; 3. marca 2016 je za interpelacijo glasovalo 20, proti pa 51 poslancev.

Uspešne interpelacije: stolček se je zamajal samo dvema 

Stranka, ki najbolje obvlada mehanizem vlaganja interpelacij, je SDS. Uspešni so bili samo enkrat – v primeru Bandelj. Janševa SDS bo delo celotne vlade interpelirala že tretjič v samostojni Sloveniji.

Prva uspešno izvedena interpelacija je leta 1996 odnesla ministra za zunanje zadeve Zorana Thalerja. Dve leti pozneje pa je stolček zaradi interpelacije spraznil minister za notranje zadeve Mirko Bandelj.

Ista stranka je vložila interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak: v besedilu so ji očitali, da je zlorabila funkcijo za prikrivanje napak pri odvzemu dveh dečkov starim staršem. 15. junija 2016 je za interpelacijo glasovalo 43, proti pa 38 poslancev.

Serijo interpelacij SDS so bežno prekinili poslanci ZL, ki so proti ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču vložili interpelacijo zaradi domnevnega zaviranja gradnje drugega železniškega tira Koper–Divača ter privatizacije državne strateške infrastrukture. 20. septembra 2106 je interpelacijo podprlo 13, proti pa je glasovalo 48 poslancev.

Interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc so vložili poslanci SDS, očitali so ji odgovornost zaradi nepriprave ključne zakonodaje na področju zdravstva, slabega finančnega stanja v zdravstvu in podaljševanja čakalnih dob. 18. oktobra 2016 je za interpelacijo glasovalo 24, proti pa 49 poslancev.

38 interpelacij na delo ministrov oziroma vlade je bilo vloženih v samostojni Sloveniji. V tem mandatu je bilo interpeliranih 7 ministrov.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič se je pred interpelacijo poslancev SDS zagovarjala zaradi neuresničene odločbe ustavnega sodišča, da je treba zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja spremeniti tako, da bodo javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirani v celoti. 7. novembra 2016 je interpelacijo podprlo 18 poslancev, proti jih je bilo 48.

STA
Kopač Mrakova je prvo interpelacijo prestala za las, zdaj se bo zagovarjala drugič.

Drugo interpelacijo zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak so oktobra vložili poslanci SDS po sodbi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit. Kdaj bo državni zbor o interpelaciji odločal, še ni znano.