Na prepihu

Miro Cerar o milijardnih interesih, vrtičkanju in Janši

T.L.
22. 11. 2016, 22.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred interpelacijo in ob jezi sindikatov ter dela koalicijskih partnerjev je Miro Cerar odgovarjal na najbolj pereča vprašanja.

Bobo
Miro Cerar

Pred vlado Mira Cerarja je interpelacija, ki jo je vložila opozicijska SDS. No, to pa še zdaleč ni edina "težava", v kateri se je znašel v zadnjih dneh predsednik vlade Cerar. Po parafiranju sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides je očitno počilo tudi v koaliciji: vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je že dejal, da sporazum ni rezultat dogovora koalicijskih partnerjev in da ga SD tudi ne bo podprla. Na nogah so tudi v drugih sindikatih javnega sektorja, ki so (začasno) zapustili pogajanja.

V oddaji 24UR ZVEČER na POP TV je Miro Cerar na vprašanje, ali je s parafiranjem sporazuma ministrica prekoračila pooblastila, dejal, da so najpomembnejši ljudje - pacienti. Dodal je, da je bistveno, da se je stavka zaustavila in nadaljeval, da je ministrica delovala v skladu s pooblastili, ki jih je imela. Tako so mu zagotovili predstavniki pristojnih služb, ki so bili udeleženi v pogajanjih, bo pa vlada vse navedbe preverili še na četrtkovi seji. 

Po njegovem osebnem mnenju in zagotovilih pristojnih služb verjame, da je ostala ministrica v okvirjih. Zaveda se, da so pred vlado še težka pogajanja.

"Han in Židan nimata podatkov, kot jih imam jaz. Danes nista bila na sestanku, na katerem smo danes dobili podrobna pojasnila. To je govorjenje na pamet," je na vprašanje o razkolu v koaliciji po podpisu parafa odgovoril Cerar.

O jezi drugih sindikatov javnega sektorja je Cerar dejal, da je pri sindikatih javnega sektorja pomembno, kako priti skupaj, da pa je bilo že kar nekaj denarja namenjeno javnemu sektorju in da ga nekaj še bo, pri čemer pa je potrebno upoštevati omejitve.

Cerar se je odzval tudi na današnje dopisovanje na twitterju. "Ko sem šel 2014 na volitve, je Janša v RS klical trojko. Danes EU priznava, da smo si zagotovili fin. suverenost," je zapisano na Cerarjevem twitterju, na kar pa ga je Janez Janša označil za "modela brez časti, ki je ukradel volitve". Natančneje: v zapisu, ki ga sicer nismo uspeli najti, naj bi Janša po navedbah POP TV zapisal: "Ko je Kučan tebe, modela brez časti leta 2014 poslal na volitve, sem moral jaz v krivični zapor. Danes vsa EU ve, da si ukradel volitve."Cerar je dejal, da nič od zapisanega ne drži in da je eden od razlogov, da je šel v politiko tudi to, da ne bi komunicirali na takšen način. V pogajanjih in pogovorih sta bila z Janšo vedno vljudna, zato je ob zadnjem zapisu Cerar presenečen.

Ministrici (zaenkrat še) zaupa

Na vprašanje, v čem je skrivnost premierjeve podpore ministrici za zdravje ob vseh aferah, preplačanju medicinske opreme in drugih težavah, je Cerar dejal, da gre za težko situacijo: "V zdravstvu je za 3,2 milijarde evrov interesov in še toliko poleg zdravstva. Poleg tega pa vemo, da se je zamenjalo deset ministrov."

Če bo ministrica v naslednjih tednih izpolnila zaveze, ki ji jih je dal in če se bo izkazalo, da se je pogajala v okvirih, ki so bili določeni, bo Kolar Celarčeva še naprej uživala Cerarjevo zaupanje. "Če pa se izkaže kaj drugega, bom ukrepal."

O grožnjah, ki naj bi jih prejemali vodstveni kadri v zdravstvu, ki so se lotili korupcije, je Cerar dejal, da potrebujemo pogumne državljane, ki ne bodo govorili v šifrah, ampak bodo razkrivali, prijavljali, kaj se dogaja v institucijah. Šele to naj bi prineslo spremembo. 

Nadaljeval je, da so vse sporne povezave, ki jih razkrivajo različni mediji o povezavah in denarnim tokom med zaposlenimi v zdravstvu - med drugim je POP TV včeraj razkril primer uslužbenke, ki se v javnem zdravstvenem sistemu ukvarja z drogami, njeno zasebno podjetje pa državi za visoke zneske prodaja teste za zanavo drog - v rokah inšpektorjev in pristojnih organov. "Ne morem hoditi po terenu in ukrepati," se je ob tem razburil Cerar. 

Nadaljeval je, da si o takšnih praksah, ki jih sicer strokovnjaki ocenjujejo za klasičen primer ugrabitve države, lahko misli, kot drugi državljani. "Ključno pa je, da pristojni organi, ki to slišijo, ukrepajo, in če ne, mora ukrepati ministrstvo," je jasen Cerar. Nadaljeval je, da se njegova vlada v zdravstvu ubada z stanjem, ki je utečeno že desetletja, da gre za "utečen sistem, ki ga ni mogoče spremeniti preko noči". Zagotovil je, da se vlada bori proti korupciji.

"Če vrta ne obdeluješ dve leti, ga ne moreš popraviti v dveh minutah," je bil slikovit premier.

Zakaj je šel Cerar v politiko

Dejstva, da nekoč obetavno Slovenijo po levi in desni prehitevajo države, ki so bile nekoč daleč za Slovenijo, da je kupna moč Slovencev slabša od kupne moči številnih drugih držav, je dejal, da vsa "ta korupcija, slabe prakse, neuspešnost države … zato sem se odločil, da vstopim v politiko, ker smo padli tako nizko".

Nato se je predsednik vlade osredotočil na uspehe. Kljub uspehom je do interpelacije prišlo v času, ko kazalci kažejo, da je država prišla iz krize. Da smo postali država, ki jo EU jemlje resno, kljub zadnjemu opozorilu, je Slovenija dokazala Evropi, da je finančno samostojna država, ki ne potrebuje nadzora evropske trojke, je ob koncu dejal premier.