Koliko služijo?

Superzdravnik delal 13 mesecev 18 ur na dan

žk
22. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V slovenskem zdravstvu tuli rdeči alarm. Afere, ki kažejo na korupcijo in nevestno delo, se nizajo druga za drugo. Tudi zato v slovenski javnosti ni čutiti razumevanje za položaj zdravnikov v času, ko se ti borijo za višje plače in boljše delovne razmere.

Bobo
Med zdravniki so velike razlike tako v obremenitvah kot v zahtevnosti dela, ki ga opravljajo.

V javnost so prišle plačilne liste posameznih zdravnikov, ki razkrivajo sporne prakse, ki se jih poslužujejo varuhi zdravja, da bi si popravili gmotni položaj.

KSS
Plačilna lista, ki kaže, kako zdravniki z veliko nadurami s plačo presežejo tudi 10.000 evrov bruto.

Plača višja od predsedniške

Zaradi številk na teh listah bo povprečen Slovenec močno podvomil o tistem, kar trdijo javni uslužbenci v belih haljah. Najbolj obremenjeni zdravnik v ptujski bolnišnici je delal 13 mesecev neprekinjeno vsak delovnik več kot 18 ur. Večina Slovencev meni, da je kaj takega nemogoče in da so podatki na plačilni listi prirejeni. Po družbenih omrežjih mrgoli zapisov, ki namigujejo, da zdravniki nadure in preostale dodatke k plači izkoriščajo, da si zagotovijo boljše mesečno izplačilo.

Brez komentarja

Tako sindikat Fides kot zdravniška zbornica nista želela komentirati plačnih list. »Dejstvo je, da zaradi odsotnosti normativov in standardov, premajhnega števila zdravnikov in odsotnosti kakršnekoli resne reforme slovenski zdravstveni sistem sloni na prekomernem nadurnem delu zdravnikov,« so nam odgovorili s Fidesa, ko smo jih prosili za komentar in razlago, kako je mogoče, da nekdo kar 13 mesecev brez prestanka dela 18 ur na dan? Kako lahko zdravniki dežurajo po 48 oziroma celo 36 ur?

Na prvih desetih mestih na seznamu najbolje plačanih javnih uslužbencev so le zdravniki.

Huda obremenjenost

Trditvam o silni izčrpanosti in preobremenjenosti javnost ne verjame tudi iz sila preprostega razloga: ker imajo številni zdravniki poleg običajnega dela tudi zasebne ordinacije, v katerih zdravijo paciente, ki jih tja napotijo sami, v času, ko jih plačujemo davkoplačevalci.

Tiha večina

Javno objavljene plačilne liste razkrivajo, da posamezni zdravniki mesečno na račun nadur prejmejo tudi več kot 10.000 evrov bruto plače. 

Resnica? Kot vedno nekje vmes. Zdravniki so ceh, za katerega je značilna zelo močna stanovska kolegialnost. In zaradi te grehi peščice padejo na vse. Tako je zaradi tistih, ki na račun fiktivnega akademskega dela in nadur zaslužijo bolje kot katerikoli drugi državni uslužbenec, vključno s predsednikom države, nerazumljena tudi tiha večina. Zdravniki, ki so dejansko podplačani in delajo v nemogočih razmerah tudi po 36 ur. Zdravniki bodo morali za večjo podporo javnosti urediti razmerja znotraj svojega stanu.

Ne jamrajmo

Težko je ljudem, katerih povprečna plača znaša nekaj več kot tisoč evrov, razumeti nekoga, ki mesečno prejema dvakrat ali trikrat več, ko jamra, da je slabo plačan. Ali si zdravniki zaslužijo tri, štiri, pet tisoč evrov neto plače? Seveda. Zaslužijo si jo tudi medicinske sestre pa policisti in vojaki.