Vroče

Na robu konflikta: po zdravniki nad vlado še drugi

T.L./STA
22. 11. 2016, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Štrukelj je odločen: "Eni odpravljamo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi si pa zvišujejo plače".

Bobo

Miro Cerar je očitno podprl ministrico za zdravje Kolar Celarčevo, ki je po sestanku pri Cerarju s Kuštrinom parafirala sporazum s Fidesom. Med ostalimi sindikalisti vre, prav tako pa tudi - kot smo že poročali - v sami koaliciji.   

"Medtem ko šefi stavkami, mi delamo. Tudi sicer delamo, mi, medtem ko so šefi na podaljšanem kosilu," so med drugim v dolgem in ogorčenem anonimnem pismu zapisali mladi zdravniki. Ki so, kot so zapisali, ne morejo privoščiti, da bi se poimensko podpisali. Prav tako so nekateri že izstopili iz Fidesa, ki da se boril le zase, na mlade zdravnike pa da so pozabili. 

Koprivnikar: Ministrica ni posegla v plačni sistem

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so prekinili pogajanja. Sindikati so namreč na stališču, da pogajanj ni možno nadaljevati, dokler ni jasno, kaj je z dogovorom z zdravniškim sindikatom Fides. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja naj bi to vedeli v dnevu ali dveh.

Koprivnikar je pojasnil, da še pregledujejo določbe sporazuma s Fidesom. Dokler se ne uskladijo, kaj dejansko to pomeni glede posega v enotni plačni sistem, toliko časa tudi ne morejo nadaljevati s pogajanji za javni sektor. Zato so se dogovorili, da s temi pogajanji počakajo, dokler se vlada ne opredeli do podpisa dogovora s Fidesom. Kasneje je minister dejal, da ministrica ni presegla pooblastil koalicije, da nikjer v sporazumu s Fidesom ne gre za direkten poseg v plačni sistem.

V drugih sindikatih vre

Če bo dogovor z zdravniškim sindikatom Fides podpisan, bi to pomenilo konec pogajanj za javni sektor, sta po sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju povedala vodji sindikalnih pogajalcev Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek. Smo na robu konflikta, je dejal Štrukelj.

Kot je povedal, je dejstvo, da je bil sporazum z zdravniki popoldne parafiran, zanju presenečenje, saj sta na sestanku dobila informacijo, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zadržana na nekem drugem sestanku. "To, da je ta čas parafirala dogovor, je za naju šokantna novica, saj sva verjela predsedniku vlade, da je nekje drugje in zadržana," je poudaril.

Če bo dogovor potrjen na vladi, bo to po njegovih besedah pomenilo, da s 40 sindikati javnega sektorja ni mogoče nadaljevati pogajanj tako, kot so bila zastavljena. Kajti potem smo, je opozoril Štrukelj, v dveh različnih državah; "eni odpravljamo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi si pa zvišujejo plače".

Glede na to, da so sindikati jasno povedali, da bi parafiranje tega dogovora z zdravniki pomenilo, da bodo sindikati postavili povsem drugačne zahteve kot sedaj, je po Štrukljevih besedah jasno, da od tu naprej pogajanj več ni. "To pomeni, da smo na robu konflikta," je poudaril in ugotavljal, da je pri vsem tem eno od sporočil, da je treba stavkati, da prideš do poštenih pogajanj.

Iz opozicije opozorila o razmerah v koaliciji

Ob zapletu glede sporazuma s Fidesom so v opozicijskih poslanskih skupinah kritični predvsem glede razmer v koaliciji in vladi. Po mnenju poslanke SDS Jelke Godec to neskladje dokazuje, da navedbe o politični stabilnosti ne držijo. Na področju zdravstva se po njenem mnenju kažejo razprtije v koaliciji že dalj časa. Godčeva sicer opozarja, da te zadeve niso od včeraj ali danes, pač pa se razprtije kažejo že dalj časa. "Ministrica in premier zadeve le še poglabljata," je ocenila poslanka.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je medijem dejal, da sporazum s Fidesom pozdravljajo, saj se s tem izpolnjujejo določene zahteve zdravnikov. Ob tem je opozoril, da je ministrica imela polna pooblastila za pogajanja s sindikati in je dosegla kompromis.

"Problem je politične narave v sami vladajoči koaliciji, ki, kot kaže, ne zaupa ministrici. Ta v tem trenutku ne more narediti koraka nazaj in razveljaviti dane besede, ker bi to pomenilo dodatno krizo na strani Fidesa in koalicije," ocenjuje Vrtovec. "Če koalicija ne zaupa ministrici, bi Kolar Celarčeva morala sama potegniti potezo in ta trenutek na kocko potegniti svoj mandat ali pa odstopiti," je dodal.

Da je izsiljevanje Fidesa škodljivo za javno zdravstvo, pa so opozorili v ZL. Popuščanje ministrice je po njihovi oceni nerazumljivo, saj obljub, ki jih je dala, ne razume niti vladna koalicija. "Če hočemo ohraniti javno zdravstvo, se bo treba postaviti po robu izsiljevanju in privatnim interesom," so poudarili.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa je dejal, da ta zaplet kaže na neizdelane politike delovanja vlade. "Vse skupaj je reaktivno na dane situacije in vlada preko ministrov gasi probleme, vendar v napačni smeri," je ocenil.

Od premiera sindikalista danes sicer nista dobila nobenih zagotovil. "Predsednik vlade je zgolj povedal, da bi rad z nami ostal v stiku. Moram reči, da bo tudi to težko od sedaj naprej, če se bo dogovor sprejel," je pojasnil Štrukelj. Počivavšek pa je dodal, da pravzaprav niti nista pričakovala nobenih zagotovil, ampak sta šla na sestanek predstaviti stališče sindikatov.

Počivavšek je pojasnil, da je bilo stališče ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da sporazum ne posega v enotni plačni sistem. A kot je dodal, da to ni edino vprašanje. Štrukelj pa je opozoril na spreminjanje stališč preko dneva: "Nisem prepričan, da je koalicija sama s sabo usklajena in da ve, kaj popoldne reče oziroma se še spomni, kaj je rekla dopoldne".