Zamrznjeno

Kaos: Fides grozi s tožbo, ministrica o odstopu, koalicija v razsulu

T.L./STA
22. 11. 2016, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kolar Celarčeva in Kuštrin parafirala sporazum o zamrznitvi stavke zdravnikov.

Bobo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta parafirala sporazum o zamrznitvi stavke zdravnikov. Kolar Celarčeva je dejala, da je vladi pojasnila vsebino sporazuma, saj so se pojavile dezinformacije. Poudarila je, da ni prekoračila sklepov vlade. Če bi se izkazalo drugače, je pripravljena odstopiti.

Kolar Celarčeva je poudarila, da se je cela vladna pogajalska skupina držala pogajalskih izhodišč, ki so jih dobili s strani vlade. Prav tako so bili večkrat pooblaščeni za vodenje pogajanj, nazadnje prejšnji četrtek. Ministrica po današnjem obisku na vladi, kjer je pojasnjevala vsebino sporazuma, meni, da vlada stoji za njo in je pomirjena z njenimi pojasnili.

"Nisem prekoračila sklepov na vladi. Če bi bilo to naknadno ugotovljeno, bom odstopila," je dejala.

Kuštrin: Če jih bodo drugi sindikati še naprej ovirali, razmišljajo o tožbi

Kuštrin pa pričakuje, da bo vlada potrdila danes parafiran sporazum. "V teh prostorih sem parafiral več sporazumov in se še ni zgodilo, da vlada tega ne bi potrdila, ker bi pod vprašaj postavila svojo kredibilnost," je dejal.

Glede na izjave nekaterih drugih sindikatov, ki pogojujejo nadaljevanje pogajanj s parafo sporazuma, pa je dejal, da če jih bodo drugi sindikati še naprej ovirali, razmišljajo o tožbi.

Preberite še: Na robu konflikta: Na robu konflikta: po zdravniki nad vlado še drugi

Han nasprotuje sporazumu, Koprivnikar se je "potegnil nazaj"

V koaliciji pa se duhovi po parafiranju sporazuma strasti niso umirile. Sporazum s sindikatom Fides za SD ni sprejemljiv in ni rezultat dogovora koalicijskih partnerjev, pravi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Poudaril je, da sporazum ni rezultat dogovora koalicijskih partnerjev in ga SD tudi ne bo podprla.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je bil sprva tudi sam skeptičen do sporazuma s sindikatom Fides, je po srečanju pri premierju Miru Cerarju pojasnil, da ministrica za zdravje ni presegla pooblastil koalicije. Po pregledu sporazuma so ugotovili, da ta nikjer ne posega direktno v enotni plačni sistem.

Koprivnikar je po srečanju pri premierju medijem pojasnil, da so tekom dne natančno prečesali navedbe v sporazumu in od ministrstva za zdravje prejeli pojasnila. Ugotovili so tudi, da je pri določbah, ki se nanašajo na plačni sistem, navedeno, da se urejajo preko krovne pogajalske skupine.

Po Koprivnikarjevih navedbah gre s sporazumom za določitev projekta, kako pri preobremenjenem zdravstvu omogočiti povečanje dostopnosti storitev oziroma gre za skrajševanje čakalnih vrst. V sporazumu je po njegovih besedah navedeno, da se vsa sredstva, ki se v skladu s sporazumom namenjajo zdravnikom, namenjajo izključno za dodatno opravljeno delo. Slednje mora biti evidentirano in mora voditi v skrajševanje čakalnih vrst, je poudaril minister.

Priznal je, da je stališče sindikatov javnega sektorja zanj težava, ker si želijo pogajanja zapreti. Še vedno so odprti za pogovore in pričakujejo njihovo nadaljevanje. Koprivnikar pravi, da razume stališče ostalih sindikatov, ki pravijo, da ena poklicna skupina prej rešuje svoje probleme, a zagotavlja, da zdravniki niso dobili ničesar, kar bi jih postavilo v drugačen položaj od drugih poklicnih skupin. Gre namreč za plačevanje prekomernega dela in za to, da je zdravstvo dobilo sredstva za skrajševanje čakalnih dob, je poudaril.