Sončna energija

VIDEO: Tesla in SolarCity rešila energetski problem celotnega otoka

S.R.
22. 11. 2016, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sodelovanje podjetij Tesla in SolarCity je še zelo sveže, vendar po svetu že odmevajo prvi rezultati njunega partnerstva.

Youtube
Celoten projekt, ki so ga financirali Agencija ZDA za varstvo okolja, notranje ministrstvo in organ za gospodarski razvoj Ameriške Samoe, je bil dokončan v zgolj enem letu.

Youtube
Baterije podjetja Tesla, namenjene shranjevanju energije.

Na blogu podjetja SolarCity so predstavljene podrobnosti projekta, v okviru katerega so majhnemu otoku Ta’u v Ameriški Samoi pomagali rešiti težave z električnim napajanjem. Na otoku zdaj električno energijo proizvajajo s pomočjo SolarCityjeve tehnologije za izkoriščanje sončne energije, za shranjevanje pa uporabljajo baterije podjetja Tesla, tako zdaj njegovi prebivalci niso več odvisni od omrežja, ki ga napaja dizelski generator.

Od fosilnih goriv je sicer odvisnih veliko otoških skupnosti, vendar uporaba goriva, katerega ladijski prevoz iz oddaljenih krajev je izjemno drag, predstavlja mnoge težave ter posledično tudi številne izpade električnega toka.

V okviru projekta so na otoku postavili več kot 5300 sončnih celic SolarCity s skupno zmogljivostjo 1,4 megavatov, ter Teslin objekt za shranjevanje te energije. To mikroomrežje ob največji zmogljivosti 600 otoškim prebivalcem zagotavlja za cele tri dni električne energije, ponovno pa se napolni po zgolj sedmih urah izpostavljenosti sončni svetlobi.