Sporazum

Zdravnikom letno do 40 milijonov evrov. Stavka zjutraj zaostrena?

T.L.
21. 11. 2016, 22.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kljub dogovoru bo lahko stavka zaradi birokratskih ovir v torek zjutraj zaostrena, nato pa naj bi Kuštrin predlagal izvršnemu odboru sindikata podpis sporazuma z vlado.

Profimedia
Vlada je našla denar za zdravnike.

Pet pred dvanajsto so pogajalci vladne strani z ministrico za zdravje in sindikata Fides zbližali stališčaKonrad Kuštrin je po večurnih pogajanjih dejal, da bo glavnemu stavkovnemo odboru predlagal zamrznitev stavke.

Vendar, pozor: zaradi časovnih omejitev ni nujno, da bo glavni odbor sindikata Fidesa danes sklepčen in obravnaval ter podprl točke predlaganega sporazuma. To bi pomenilo, da za torek zjutraj ostaja v veljavi, da se zdravniška stavka zaostri. Nekaj minut pred 23. uri je Kuštrin za oddajo 24ur Zvečer dejal, da njihovi člani prihajajo v Ljubljano, tako, da še ni zanno, ali bodo sklepčni in kakšna bo usoda predlaganega sporazuma.

Kljub sporazumu stavka?

Če bo stavka zaostrena, bodo zdravniki obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti in starejše od 65. let ter bolnike z rakom.

Če danes glavni odbor ne bo sklepčen, se bo, kot je Kuštrin pred tem povedal za oddajo Odmevi na TV Slovenija, odbor sestal v torek ob 14. uri in tedaj bo Kuštrin predlagal zamrznitev stavke za obdobje dveh mesecev. V tem času bosta obe strani zavezani, da izpolnita del obveznosti, je dodal. Kuštrin še ni dal dokončnega odgovora, ali bo zaostrena stavka potekala le en dan ali več dni. 

In koliko bo vlado stal dogovor z zdravniki? Ministrica Milojka Kolar Celarec pravi, da od 34 do 40 milijonov evrov na leto, denar pa da bo zagotovila vlada. Odkod bodo milijoni prišli, ni podrobneje pojasnila. 

Ministrica je povedala, da je vesela, da so se po dolgih in zahtevnih pogajanj dogovorili v korist pacientov.
Obremenjeni zdravniki bodo nagrajeni. Skrajševanje dob je vgrajeno v kriterij nagrajevanja zdravnikov: če bodo skrajšali čakalne dobe, bodo dobili del variabile, je med drugim o sporazumu povedala ministrica. 

Zdravniki na poti do preboja 57. plačnega razreda?

Kuštrin je dejal, da so končno dosegli, da vlada spoštuje standarde in normative, da bodo zdravniki, ki jih presegajo, nagrajeni in da je vlada spregledala, da je plačni sistem slab ter  da se pogajanja o kolektivni pogodbi nadaljujejo. Glede na sporazum tako po 1. decembru v parlament potuje sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki predvideva preboj 57. plačnega razreda, ki je v teh dneh sprožil v javnosti kar precej raznolikih odzivov - med zaposlenimi v javnem sektorju in izven njega..

In kdaj se bodo zdravniki "odkupili" vsem bolnikom, ki so se zaradi njihove stavke znašli na stranskem tiru? Kuštrin je za TV Slovenija dejal, da je to pretežko vprašanje, da pa upa, da bodo "izpad storitev" uspeli nadomestiti v najkrajšem času, predvidoma še v tem letu.