Slovenija

V Medicopu trdijo, da nimajo ničesar s priklopom stativa v šempetrski bolnišnici

G.G./STA
17. 3. 2016, 15.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Medicopu trdijo, da niso bili ne pooblaščeni ne pogodbeno zadolženi za izvedbo fiksnega in končnega priklopa kateregakoli stativa v novi šempetrski bolnišnici. Trdijo tudi, da niso niti opravljali testiranja na sklopkah za medicinske pline, vgrajene v stative, ki jih je dobavilo drugo podjetje. Pojasnili so še, da niso v preiskavi.

STA
Delavec pooblaščenega podjetja, ki bi moral priključiti cevi za kisik in dušikov oksid v reanimacijski sobi, tega ni storil in ni izvedel potrebnih testiranj.
V zvezi z dogajanjem na šempetrski urgenci poteka intenzivna kriminalistična preiskava, ki gre v smeri utemeljevanja suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica. Do zdaj so opravili pogovore z več osebami in zasegli določeno dokumentacijo.

Na šempetrski urgenci je namreč prejšnji četrtek umrl bolnik, nato pa so ugotovili, da je napeljava medicinskih plinov v enem od prostorov za reanimacijo napačna. Urgenco so gradili podjetja IMP, Kolektor Koling in CPG, pri čemer sta kot podizvajalca sodelovala Medicoengineerig in Medicop. V Medicoengineerigu, ki je bil odgovoren za vgradnjo in dobavo medicinske opreme, s prstom kažejo na Medicop, da je napačno priključil medicinske pline.

A v Medicopu trdijo drugače. "V procesu gradnje in opremljanja urgentnega centra Šempeter pri Gorici je podjetje Medicop izvajalo zgolj instalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa medicinske opreme," so zatrdili v sporočilu za medije. Pojasnili so, da niso bili niti pooblaščeni niti zadolženi za priklop kateregakoli anestezijskega stativa, še manj pa "za izvedbo procesa, s katerim se anestezijski stativ da v uporabo".

Zapisali so tudi, da niso bili pogodbeni partner za anestezijski kot tudi ne katerikoli drugi stativ. "Pogodbeni partner, zadolžen za anestezijski stativ, pa bi moral opraviti končne priklope, funkcionalna testiranja in ugotoviti skladnost s standardi," so navedli, pri čemer pa niso pripisali, kdo je ta pogodbeni partner.

Tako v Medicopu trdijo, da ne morejo biti odgovorni za napačno priključitev in tragične posledice.

Medicop je bil podizvajalec Kolektor Kolinga

V Medicopu trdijo, da so izvedli vso instalacijo medicinskih plinov, septembra lani pa tudi "vse teste v skladu s pogodbo". Iz dokumentacije je po njihovih navedbah razvidno, da so bili testi opravljeni uspešno.

Dela so bila zaključena 9. septembra lani, tlačni preizkus pa je bil opravljen 23. septembra. Kot trdijo, so bili zadnjič prisotni na objektu 23. oktobra, ko so izvedli šolanje uporabnikov.

Glavni izvajalec del in uporabniki so testiranja v urgenci izvajali med 15. decembrom in 15. januarjem, navajajo v Medicopu. "Do 15. marca nihče ni obvestil podjetja Medicop, da bi z instalacijami bilo karkoli narobe. Tega dne je tudi podizvajalec Medicoengineeringa izjavil, da so bile meritve opravljene in so bile v skladu s standardi," so zapisali v sporočilu za medije.

V podjetju obžalujejo tragični dogodek, a zanj ne morejo prevzemati ne krivde in ne odgovornosti, saj "smo svoje dolžnosti opravili strokovno, skrbno in v skladu s pogodbo ter najvišjimi standardi". Si bodo pa prizadevali, da bodo pristojnim pomagali, da se dogodek razišče.

Trdijo, da imajo reference v 65 državah in da v 35. letih niso nikoli imeli nobenega tovrstnega primera.