Slovenija

V Planici so veseljake prehiteli pravi športni navdušenci

G.G.
17. 3. 2016, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prvi dan v Planici se je razpletel po željah slovenskih skakalcev in navijačev. Kakšno pa je bilo vzdušje med gledalci, je logistika potekala brez zapletov, so prevladali veseljaki ali pravi športni navdušenci? O tem smo se pogovarjali z Ekipinim novinarjem Andrejem Miljkovićem, ki je bil v Planici že od jutranjih ur.

M24
Za četrtek se je zbralo ogromno obiskovalcev, okoli 20.000. Kulisa je bila izjemna, je povedal Andrej Miljković.

Nikola Miljković
Predsednik Borut Pahor v družbi otrok.

Kako ocenjuješ potek prvega tekmovalnega dne v Planici?
Četrtek je bil čudovit uvod v planiški praznik in to ne samo zaradi slovenske zmage in stereotipa o narodnemu pomenu Planice za Slovence. Mislim da Planica pomeni še več, kot je pomenila kadarkoli prej. To pa predvsem zaradi edinstvenega statusa Petra Prevca in vsega, kar so tekmovalci in trenerji s smučarskimi skoki zgradili v zadnjih letih.

Še poseben čar je danes ustvarila tekma. V četrtek so bile ponavadi le kvalifikacije, nekakšno ogrevanje za pravo stvar. Tokrat pa je prva tekma ponudila priložnost za ljudi, ki sicer ne bi videli tekme in je ne bi doživeli na način, kot jo je možno doživeti le v živo.

Pozitivno je, da si je lahko tekmo ogledala množica otrok, pa tudi ljudje, ki bi verjetno ostali brez vstopnic za tekme v preostalih dneh. Ob običajnem poteku bi se morali zadovoljiti z manjšim, danes pa so dobili čudovito darilo.

Nikola Miljković
Četrtek je že tradicionalno namenjen otrokom.

Arsen Perić
Peter Prevc je dosegel 14. zmago v sezoni in je zdaj skakalec z največ uspehi v eni sezoni.

So bile kakšne težave glede prevozov, parkiranja?
Mi nismo imeli nikakršnih težav, čeprav nismo bili zgodnji. Malce smo čakali pri izvozu z avtoceste, a so policisti hitro uredili promet. Pot proti Kranjski Gori je bila odlično organizirana, prav tako nadaljnji prevozi do prizorišča tekem. Vse je teklo kot namazano.

Pred leti je bilo v Planici precej pijančevanja? Kako je bilo danes?
Nekaj alkohola je prisotnega povsod, kjer se zbere velika množica in tako je tudi v Planici. Mislim pa, da se letošnja Planica razlikuje od nekaterih prejšnjih let. Če so mnogi Planico izkoristili za veseljačenje, so tokrat ostali brez vstopnic. Enostavno so jih prehiteli pravi športni navdušenci, ki so se bolj potrudili za nabavo vstopnic. Letos je bistven poklon Petru Prevcu in slovenskemu skakanju, druge stvari, na primer veseljačenje, pa so se umaknile v ozadje.

Se lahko reče, da je velik plus, da je bila tekma danes?
Zagotovo. Tekma, ki so jo v zadnjem trenutku dodelili Planici, je odprla vrata marsikomu, ki bi si sicer ne bi mogel ogledati tekme.

M24 / Nikola Miljković
Požirek krepkega prija ob mrazu ali ob toplejšem vremenu.

Kaj pričakuješ od naših skakalcev na prihodnjih tekmah?
Zelo težko bo kdorkoli premagal naše, tako na posamični kot na ekipni tekmi. Z vidika obiskovalcev pa menim, da beseda praznik ne bo samo mrtva črka na papirju, ampak bo Planica dejansko velik praznik, ki ga nihče še dolgo ne bo pozabil. 

Bo padel rekord?
Po mojem mnenju je rekord v igri. Danes je bila žirija preveč previdna. V naslednjih dneh pričakujemo še lepše vreme, še boljše pogoje in bolj sproščeno žirijo. Skoraj bi si drznil napovedati svetovni rekord.