Svet

IS izvaja genocid nad kristjani, šiiti in Jazidi, pravi Kerry

J.P./STA
17. 3. 2016, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skrajna skupina Islamska država izvaja genocid nad kristjani, Jazidi in šiitsko muslimansko manjšino na svojem ozemlju v Iraku in Siriji, je danes dejal ameriški državni sekretar John Kerry.

V iraškem Mosulu in drugod so usmrtili kristjane samo zaradi njihove vere.

"IS sam priznava, da izvaja genocid, kar potrjujejo tudi njegova ideologija in delovanje," je dejal Kerry, ki je poudaril, da je IS odgovoren tudi za zločine proti človečnosti in etnično čiščenje proti tem in drugim verskim in etničnim manjšinam.

Dodal je, da so IS pregnali s 40 odstotkov ozemlja, ki ga je nekdaj nadziral v Iraku, in z 20 odstotkov ozemlja v Siriji.

Priznal je, da ZDA in njene zaveznice niso uspele zbrati vseh dokazov o zločinih IA, so pa v zadnjih nekaj mesecih opravili pregled. Tako vedo, da so pripadniki IS avgusta 2014 ubili več sto Jazidov in da jih je bilo več deset tisoč ujetih na gori Sindžar ter da je bilo jasno, da bi jih brez posredovanja mučili.

V iraškem Mosulu in drugod so usmrtili kristjane samo zaradi njihove vere, je še poudaril Kerry in dodal, da kristjanke silijo v spolno suženjstvo.