Svet

Rusi so lahko že v nekaj urah nazaj v Siriji

J.P./STA
17. 3. 2016, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusija lahko svojo vojaško prisotnost v Siriji znova okrepi že samo v "nekaj urah", če bi se to izkazalo za potrebno, je danes posvaril ruski predsednik Vladimir Putin in sprte strani v sirskem konfliktu pozval, naj spoštujejo prekinitev ognja. To je Putin sporočil, medtem ko je ruskim vojakom, ki so se vrnili iz Sirije, izročil visoka odlikovanja.

Arhiv Svet24
Putin je v ponedeljek presenetljivo odredil umik večine ruskih sil iz Sirije.

"Če bo potrebno, lahko Rusija dobesedno v nekaj urah okrepi svojo prisotnost v regiji na raven, ki jo terja razvoj dogodkov, in uporabi celoten arzenal možnosti, ki ga imamo na razpolago," je dejal Putin.

Obenem je sicer dodal, da si tega ne želijo, saj da vojaška eskalacija ni njihova izbira. "In zato polagamo upe v zdravo pamet vseh strani, v zavezo mirovnemu procesu tako s strani sirskih oblasti kot opozicije."

V torek se je ruski umik začel v praksi in danes je bilo na slovesnost v Kremelj že povabljenih kakih 700 vojakov in častnikov, ki so se borili v Siriji in so zato odlikovani.

Putin je v ponedeljek presenetljivo odredil umik večine ruskih sil iz Sirije z argumentom, da je bila njihova naloga "v celoti izpolnjena" in da želi s tem podpreti iskanje politične rešitve za Sirijo.

V torek se je ruski umik začel v praksi in danes je bilo na slovesnost v Kremelj že povabljenih kakih 700 vojakov in častnikov, ki so se borili v Siriji in so zato odlikovani.

Na tej slovesnosti je Putin med drugim še zatrdil, da z umikom nikakor ne pušča na cedilu svojega zaveznika Bašarja al Asada, saj da bo Rusija njegov režim še naprej vojaško in drugače podpirala.

V Siriji Rusi med drugim puščajo napreden protiletalski obrambni sistem S-400, ki bo, kot je opozoril, sestrelil "vsako tarčo", ki jo bodo zaznali kot grožnjo.

Asada je tudi pohvalil, saj da ga odlikujejo "zadržanost", "iskrena želja doseči mir" ter "pripravljenost na kompromis in dialog". Izrazil je prepričanje, da bodo "patriotske sile" v boju proti džihadistom že kmalu beležile nove zmage.