Svet

Albanska mafija vidi v migrantih lep zaslužek

G.G.
17. 3. 2016, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po zaprtju makedonsko-grške meje se za migrante kot naravna izbira ponuja pot čez Albanijo in preko Jadranskega morja do Italije. Albanska mafija naj bi bila že pripravljena na val migrantov.

Reuters
Fotografija je simbolična

Albanska mafija je že nabavila vse potrebno, da bo tihotapljenje iskalcev boljšega življenja v Evropi potekalo s čim manj zapleti. Po poročanju avstrijskega Kronenzeitunga so v donosen posel investirali že več milijonov evrov. Med drugim so nakupili zadostno število gliserjev, s katerimi bodo migrante varno in predvsem hitro prepeljali do italijanske obale.

Večina migrantov se ne bo zadovoljila z iskanjem azila v Italiji. Najverjetneje bodo pot nadaljevali čez Apeninski polotok, nato pa bodo poskušali vstopiti v Avstrijo. Avstrijske oblasti naj bi že imele pripravljen načrt, kako okrepiti nadzor na mejnih prehodih z Italijo, še posebej na mejnih prehodih Brenner, Sillian in Nauders, kjer pa bo zaradi terene težje vzpostaviti nadzor kot so ga v Špilju.

Nemški poveljnik Natove operacije Jörg Klein je medtem potarnal, da je težko nadzirati tihotapce, ki so zelo iznajdljivi. Na relaciji med Turčijo in grškimi otoki spreminjajo trase, po katerih tihotapijo migrante, in svoje delovanje prilagajajo glede na nadzor Nata. Klein pravi, da se število pretihotapljenih migrantov kljub povečanju prisotnosti Natovih enot še ni zmanjšalo.