Slovenija

Zdravniki za višje plače

E.R./STA
17. 3. 2016, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada in zdravniški sindikat se bosta danes začela pogajati glede spremembe kolektivne pogodbe. Večina zahtev sindikatov se nanaša na izboljšanje plač.

sta
Primarna zahteva zdravnikov so višje plače.

V pogajanjih bodo sodelovali najštevilnejši Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, pa tudi Sindikat zobozdravnikov Slovenije Dens in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki so poenotili svoje zahteve.

Plače, napredovanje...

Med drugim se njihove zahteve nanašajo na napredovanja, tako redna kot tudi v nazive. Predlagajo tudi, da bi lahko po novi kolektivni pogodbi presegli 57. plačni razred, česar sedaj ne morejo.

Njihove zahteve pa se očitno nanašajo tudi na izboljšanje osnovne plače. Medtem ko zdravniki specialisti danes izhajajo iz 45. plačnega razreda, v spremembi kolektivne pogodbe predlagajo, da bi tisti s šestletno specializacijo začeli dva razreda višje, torej v 47. plačnem razredu.

Takšnih pogojev pa ne zahtevajo tudi za družinske zdravnike. Ti danes izhajajo iz 43. plačnega razreda in zahtevajo izenačitev z drugimi zdravniki. Zato se je Praktik.um iz teh pogajanj izločil.

Sindikati zahtevajo tudi sprejem standardov in normativov, na podlagi česar bi šli iz uravnilovke v variabilni del plače oz. nagrajevanje po delovni uspešnosti. Zavzemal se bodo tudi za posodobitev dodatkov za posebne pogoje dela. Njihove zahteve se nanašajo tudi na dopuste.

V Fidesu imajo že pripravljene izračune, koliko so težki takšni predlogi, a jih še ne želijo razkriti. Po nekaterih izračunih so ti ukrepi težki okoli 100 milijonov evrov na leto.