Svet

Ruski umik zaključen v nekaj dneh

J.P./STA
17. 3. 2016, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Rusija bo umik glavnine svojih vojaških sil iz Sirije končala pred koncem tedna, je v danes objavljenem intervjuju nakazal poveljnik ruskega letalstva Viktor Bondarev. Moskva je sicer svoje sile in vojaško opremo iz Sirije začela umikati v torek, da bi spodbudila iskanje politične rešitve sirskega konflikta.

"Menim, da bo zadeva končana hitro in v roku, ki sta ga določila predsednik in obrambni minister. V dveh ali treh dneh bo naloga opravljena," je dejal Bondarev.

Za zdaj ni povsem jasno, koliko sil točno naj bi Rusija ohranila na sirskih tleh. 

Ruska vojaška letala se iz Sirije v Rusijo vračajo od torka, potem ko je dan prej Putin presenetljivo zaukazal umik večine ruskih sil iz nemirne bližnjevzhodne države. Rusija bo v Siriji sicer obdržala letalsko oporišče pri Latakiji in pomorsko oporišče v Tartusu ter bo nadaljevala z napadi na teroriste.

Za zdaj ni povsem jasno, koliko sil točno naj bi Rusija ohranila na sirskih tleh. Po besedah Bondareva bo skupaj z bojnimi letali umaknila tudi helikopterje, ki jih bo naložila na tovorna letala.

Bondarev je še dejal, da bo od 500 do 700 ljudi, ki so sodelovali v ruskih zračnih napadih v Siriji v podporo vladi v Damasku, prejelo odlikovanja.