Svet

Znano, kdo je odgovoren za nedavni napad v Anakari

STA
17. 3. 2016, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Oborožena kurdska skupina Kurdistanski sokoli svobode (TAK), ki je povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), je danes prevzela odgovornost za nedavni napad v Ankari, v katerem je bilo minuli konec tedna poleg dveh samomorilskih napadalcev ubitih 35 ljudi.

Avtomobil bombo je v nedeljo razneslo na avtobusnem postajališču na trgu Kizilay v središču Ankare med dvema avtobusoma.

Kot je na svoji spletni strani zapisal TAK, so "na ulicah prestolnice fašistične turške republike" 13. marca zvečer izvedli samomorilski napad. Kot so še pojasnili, gre za odgovor na varnostne operacije turških sil na večinsko kurdskem jugovzhodu države.

O TAK medtem ni veliko znanega. Zavzema se za neodvisno kurdsko državo in naj bi se pred več kot desetletjem ločil od PKK.

Napad v središču Ankare to nedeljo je sledil podobnemu napadu tri tedne pred tem, ko je bilo v turški prestolnici prav tako v eksploziji avtomobila bombe ubitih 29 ljudi. Tudi takrat je odgovornost za napad prevzel TAK.

Turške oblasti so sicer krivdo za tokratni napad pripisale PKK, proti kateri od konca lanskega leta bijejo srdito vojno, tako doma kot na severu sosednjega Iraka. Kot napadalko so v torek identificirale mlado pripadnico PKK, ki se je urila v Siriji pri kurdski milici Enote za zaščito ljudstva (YPG).