Svet

Rešili so jih pred obalo, med njimi našli tudi tri trupla

STA/M.J.
16. 3. 2016, 19.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Italijanska obalna straža je od torka pred obalo Libije rešila več kot 2400 prebežnikov, med katerimi so našli tudi tri trupla. Po nekaj tednih zatišja številke tako znova kažejo porast vala prebežnikov v poskusu, da bi prek Libije pripotovati v Italijo. Gre za pot, po kateri je od začetka leta 2014 v Evropo uspelo priti okoli 330.000 ljudem.

Reuters

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je sicer od začetka leta po zadnjih podatkih, ki ne vključujejo današnjih, zabeležil 9500 prihodov prebežnikov v Italijo.

V primerjavi s temi številkami pa je na grške otoke od 1. januarja letos prek Egejskega morja prispelo več kot 143.000 ljudi.

Glede na prizadevanja za zaprtje poti skozi Grčijo so italijanske oblasti zelo pozorne na morebitni porast števila prebežnikov, ki skušajo priti v državo prek Libije.

Za zdaj ni bilo znakov, da se to dogaja. Število ljudi, ki so prihajali iz Libije, je sicer vselej nihalo glede na vremenske razmere v Sredozemlju ter druge dejavnike.

Leta 2015 je v Evropo iz Libije prišlo nekoliko manj prebežnikov, kot leta 2014, kar bi bilo moč povezati s političnim kaosom v Libiji, ki je morda odvrnil nekatere migrante in begunce, da se podajo na to pot, ter otežil pot tistim, ki so se vendarle odločili zapustiti domovino.