Črna kronika

Kdo je priklopil medicinske pline v šempetrski urgenci?

STA/M.J.
16. 3. 2016, 18.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Kolektor Kolingu, ki je skupaj s podjetjema IMP in CPG gradil novo urgenco šempetrske bolnišnice, so navedli, da je bil za vgradnjo in dobavo medicinske opreme odgovoren Medicoengineering. V tem podjetju pa so pojasnili, da so le dobavili medicinsko opremo, ki je priključena na pline, priklope plinov pa je izvajal Medicop.

Arhiv Svet24
Priklop medicinskih plinov na šempetrski bolnišnici je izvedel Medicop.

"Medicoengineering je dobavil medicinsko opremo, ki je priključena na medicinske pline. Ni pa izvajal niti montaže niti priklopov," je za STA pojasnil direktor podjetja Igor Zabret.

Kot je dejal, je priklop medicinskih plinov na šempetrski bolnišnici izvedel Medicop, ki pa ni bil podizvajalec Medicoengineeringa, ampak podjetja Kolektor Koling.

"To so predstavniki Medicopa včeraj v preiskavi tudi potrdili policistom oz. kriminalistom," je dejal Zabret, ki sicer tej izjavi oz. priznanju ni bil navzoč, so mu pa to povedale osebe, ki so bile prisotne. Zabret trdi, da Medicoengineeringa kriminalisti niso ne obiskali ne poklicali.

Da je bil Medicoengeneering odgovoren za vgradnjo in dobavo medicinske opreme, so pojasnili v podjetju Kolektor Koling, kjer prav tako trdijo, da niso del preiskave.

"Vendar smo pripravljeni s preiskovalci tvorno sodelovati, saj želimo s svojimi močmi prispevat k razjasnitvi situacije, odpravi morebitnih pomanjkljivosti in prispevati, da se taki dogodki v prihodnosti ne bi več ponovili," so zapisali v Kolektor Kolingu.

Novo urgenco Splošne bolnišnice Nova Gorica so sicer gradili IMP, Kolektor Koling in CPG. Kot so danes pojasnili na ministrstvu za zdravje, je bil za gradbeno obrtniška dela odgovoren CPG, za elektro instalacije IMP, strojne instalacije z vgradno medicinsko opremo Kolektor Koling, za vgradno medicinsko opremo pa podizvajalec Medicoengineering.

V Kolektor Kolingu so še dodali, da dogodek v šempetrski bolnišnici obžalujejo, svojcem bolnika, ki je umrl, pa izrekajo sožalje. Bolnik je namreč umrl minuli četrtek po neuspešnem oživljanju. V bolnišnici so ugotovili, da je napeljava medicinskih plinov v enem od prostorov za reanimacijo napačna. Novogoriški kriminalisti preverjajo sum povzročitve smrti iz malomarnosti.

75cda4013fcb5568ad96c42635498b2d.jpeg

Nova urgenca v šempetrski bolnišnici je bila zgrajena v manj kot v letu dni. Vrednost investicije je znašala 6,7 milijona evrov, večino so krila evropska sredstva.

STA
Nova urgenca v šempetrski bolnišnici je bila zgrajena v manj kot v letu dni.