Slovenija

Zaradi slabe izvedbe ogrožena varnost otrok

Gabrijel Toplak
16. 3. 2016, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na sodišču poteka pravdni postopek zoper izvajalce storitev pri II. fazi gradnje Osnovne šole Ljudski vrt. Sodišče bo presojalo civilno odgovornost, a na občini bi z naložbo nadaljevali pred sodnim epilogom.

OŠ Ljudski vrt.
Osnovna šola danes sicer izpolnjuje vse pogoje za uspešno delo.

Ptujski župan Miran Senčar je minuli ponedeljek na svojem facebook profilu zapisal novico, ki je razveselila mnoge starše, še posebej pa otroke oziroma učence, ki obiskujejo tamkajšnjo Osnovno šolo (OŠ) Ljudski vrt. Novica je številnim tudi razblinila dvome o nepravilnostih, ki so se zadnja leta pojavljali v javnosti.

Arhiv Svet24
Miran Senčar, župan Mestne občine Ptuj: »Zaradi kritičnega stanja stabilnosti obstoječe strešne kritine je izvedba nujna.

NEPOPRAVLJIVA ŠKODA

»V času letošnjih poletnih počitnic bo Mestna občina Ptuj (MOP) opravila sanacijo strehe nad športno dvorano in jedilnico OŠ Ljudski vrt. V okviru sanacije se bo v celoti zamenjala kritina skupne površine strehe 1930 kvadratnih metrov,« je bilo mogoče prebrati. Dodal je še, da je pri 2. fazi gradnje, kjer so rekonstruirali in prizidali objekt (gradnja parkirišča je bila končana leta 2010), ter pozneje pri postavitvi sončnih elektrarn prišlo do dogodkov, ki bodo svoj epilog dobili na sodišču. »Ti dogodki so povzročili nepopravljivo škodo na kritini, to je znatno deformiranost strešnih panelov, kar bi lahko kazalo na pojav razslojevanja strešnih panelov, znižanja nosilnosti bodisi kot posledice nastajajoče korozije v notranjosti panela bodisi kot posledice trenutne obremenitve panela v preteklosti,« je sporočil župan.

INVESTICIJA JE NUJNA

Zaradi kritičnega stanja stabilnosti obstoječe strešne kritine, ki izhaja iz pridobljenih izvedenskih in strokovnih mnenj, in preprečitve nadaljnje škode v športni dvorani ter jedilnici, kar ima lahko za posledico ogroženo varnost otrok, zaposlenih in drugih uporabnikov objekta, je po besedah župana investicijo treba izvesti takoj. »Čakanje na zaključitev sodnih postopkov bi bilo neodgovorno. Ocena vrednosti zamenjave strešne kritine z demontažo in ponovno montažo panelov sončne elektrarne pa je skoraj 337 tisoč evrov,« meni Senčar.

OBČINA PRISILJENA TOŽITI

Nadalje župan navaja, da na Okrožnem sodišču na Ptuju poteka pravdni postopek zoper izvajalce storitev pri gradnji OŠ Ljudski vrt Ptuj, II. faza – rekonstrukcija in prizidava objekta ter gradnja parkirišča (izvajalec gradnje, projektant in gradbeni nadzornik), ter zoper imetnika sončnih elektrarn, ki so postavljene na strehi šole. »V tem postopku bo sodišče presojalo civilno odgovornost za škodo na strehi v zvezi z izvedbo storitev pri njeni gradnji in v zvezi s postavitvijo sončnih elektrarn. Torej, presojalo bo obveznost odprave napak pri izvedbi storitev s strani posameznih tožencev. Navedeni toženci so bili predhodno pozvani na prostovoljno odpravo napak in škode, vendar tega niso storili, zato je bila MOP prisiljena slednje sodno zahtevati, hkrati pa je bila zaradi preprečitve nadaljnje škode primorana začeti postopke javnega razpisa za izbiro izvajalca za izvedbo sanacije strehe,« je zaključil Senčar.