Slovenija

Celjski otroci se na igriščih nič več ne igrajo z zdravjem

STA
16. 3. 2016, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Celjska občina je leta 2007 naročila raziskavo, s katero je želela pridobiti oceno tveganja za zdravje otrok zaradi igranja na onesnaženih otroških igriščih. Raziskava je pokazala, da je skupna obremenitev z določeno kovino zanemarljivo majhna. Tudi letošnja raziskava je pokazala isto. Igra na igriščih v Celju tako ne ogroža zdravja otrok.

Dreamstime
Na ZPMS so ogorčeni, ker se Program za otroke in mladino v Sloveniji ne izvaja.

Marko Zupan, ki je pred kratkim v imenu ljubljanske biotehniške fakultete analiziral vzorce zemlje z igrišča vrtca Zarja na Lavi, pa je v ugotovitvah zapisal, da so izmerjene vrednosti določenih elementov malo večje od opozorilnih vrednosti in precej manjše od kritičnih vrednosti, zato v splošnem takšna tla sicer smatramo kot onesnažena, vendar bi lahko uporabili tudi pridevnik ne močno onesnažena, so sporočili s celjske občine.

Ko je izvajalec v raziskavi, ki so jo izvedli leta 2007, ugotovil, da je bila mivka v peskovnikih prekomerno obremenjena s kadmijem in svincem, je celjska občina zagotovila zamenjavo mivke v vseh peskovnikih na območju celjskih vrtcev.

Mivka, ki se v peskovnikih uporablja danes, izpolnjuje zahteve smernice za mivko za otroške peskovnike in igrišča. Občina je od dobavitelja mivke pridobila tako kemične analize vsebnosti težkih kovin kot ostale listine, iz katerih je razvidno, da mivka ustreza predpisanim standardom.

To so ugotovili tudi v kontrolnem vzorcu mivke na otroškem igrišču vrtca na Lavi, ko je ljubljanska biotehniška fakulteta opravila kontrolni monitoring in pri tem na več mestih odvzela tudi vzorce mivke.

V letu 2007 je Zavod za zdravstveno varstvo Celje na željo staršev opravil tudi preiskavo vzorcev krvi v skupini 26 otrok, ki so se med igro zadrževali v prekomerno onesnaženi mivki. Laboratorijske analize vzorcev krvi so potrdile, da presežene vrednosti svinca in kadmija v mivki niso ogrozile zdravja in razvoja teh otrok. Ugotovljene vrednosti svinca in kadmija so se gibale v varnem območju za zdravje.

"Celjska občina bo pridobila strokovno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje o potrebnosti izvedbe posebne raziskave, v kateri bi analizirali vzorce krvi širše populacije otrok na območju Celja. Če bomo pridobili mnenje, da je treba izvesti takšno raziskavo, jo bomo tudi naročili," so še navedli na občini.