Črna kronika

Tragedija v šempetrski bolnišnici: namesto kisika iztekal smejalni plin!

R.T.
16. 3. 2016, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vodstvo šempetrske bolnišnice je na novinarski konferenci predstavilo poročilo »o opozorilnem nevarnem dogodku v urgentnem centru«. Skupina zdravnikov, ki je bila udeležena pri oživljanju, je kasneje posumila, da je morda prišlo do tehnične napake, saj je bil sicer strokovni potek oživljanja popoln, je na današnji novinarski konferenci v Šempetru pri Gorici pojasnila direktorica bolnišnice Nataša Fikfak.

STA
Sumijo napako na napeljavi plinov v urgentnem centru.

Žena pokojnega je bila obveščena o sumu, da je mož umrl zaradi napake na napeljavi.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica preverjajo vse informacije in zbirajo obvestila, iz katerih izhaja sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja po določilu 118. člena Kazenskega zakonika (sum kaznivega dejanja Povzročitev smrti iz malomarnosti); prav tako novogoriški kriminalisti med drugim preverjajo tudi ravnanja odgovornih oseb.

Minuli četrtek so na urgenci Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici  nudili nujno zdravstveno pomoč moškemu, ki se je poškodoval na delovnem mestu. Moški je vseeno umrl.

Za to naj bi bila kriva napaka na tehnični opremi bolnišnice. Iz ene cevi na reanimacijskem oddelku urgence naj bi namreč namesto kisika iztekal smejalni plin. Preiskovalci sumijo, da je smrt pacienta nastopila prav zaradi napačnega plina.

Da je nekaj narobe v reanimacijskem bloku, sta posumili zdravnici, ki sta oživljali poškodovanega. Po besedah Fikfakove med oživljanjem namreč nista opazili izboljšanja zdravstvenega stanja. Pregledali sta tudi napeljavo za kisik, ena izmed njiju jo je preizkusila tudi na sebi in omedlela.

"Tragični dogodek nas je v bolnišnici pretresel. Zavedamo se, da je varna obravnava bolnika naša prva naloga, zato smo izvedli vse potrebne ukrepe, da bi preprečili ponovitev dogodka," je na novinarski konferenci dejala Fikfakova in na mestu dogodka pokazala, da se različnih priključkov ne da zamenjati, torej je človeška napaka v času reanimacije izključena.

Odgovornost za dogodek bo zahteval tudi svet zavoda in ob tem ustrezno ukrepal, je napovedala predsednica sveta zavoda Anita Manfreda.

Šempetrski urgentni center je del mreže urgentnih centrov po vsej državi, ki so bili zgrajeni s pomočjo evropskih sredstev. Odprt je bil konec lanskega leta.

Preiskava policije je v teku. Kot so povedali na Policijski upravi Nova Gorica, so bili v zvezi z omenjenim sumom kaznivega dejanja obveščeni včeraj, 15. marca v popoldanskih urah. V zvezi z obravnavanim primerom je Policija obvestila tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici. Ogled kraja je včeraj opravil dežurni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Novi Gorici, na kraju pa je bila navzoča tudi državna tožilka. Pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici je v nadaljevanju postopka tudi pričelo z usmerjanjem predkazenskega postopka. Novogoriški kriminalisti so v okviru predkazenskega postopka z več osebami že opravili razgovore in zasegli določeno dokumentacijo.