Svet

Razstrelili sta se med jutranjo molitvijo

STA
16. 3. 2016, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med jutranjo molitvijo v mošeji v mestu Maiduguri na severovzhodu Nigerije sta se danes razstrelili samomorilski napadalki, preoblečeni v moška. Pri tem je bilo ubitih najmanj 25 ljudi.

Reuters
Varnostne ukrepe v tej mošeji naj bi šele pred dvema dnevoma omilili, potem ko so ocenili, da skrajna islamistična milica Boko Haram (na fotografiji) ne predstavlja več velikega tveganja za vernike.

V napadu je bilo ranjenih še 42 ljudi. Varnostne ukrepe v tej mošeji naj bi šele pred dvema dnevoma omilili, potem ko so ocenili, da skrajna islamistična milica Boko Haram ne predstavlja več velikega tveganja za vernike.

A danes se je ena samomorilska napadalka, preoblečena v moškega, razstrelila znotraj mošeje in ubila več ljudi. Ko so ostali začeli bežati, je v mošejo stopila še druga samomorilska napadalka in se prav tako razstrelila.

Maiduguri, kjer so leta 2002 oblikovali Boko Haram, je bil v zadnjih mesecih relativno miren zaradi poostrenih varnostnih ukrepov in trajne ofenzive proti skrajnežem. Nigerijske oblasti sicer trdijo, da je skupina, katere upor je od leta 2009 terjal najmanj 17.000 življenj, "tehnično" premagana. A še vedno se vrstijo napadi Boko Harama v nigerijski zvezni državi Borno in sosednjem Kamerunu.