Slovenija

FOTO: Petra Prevca do Planice pospremil Miro Cerar

STA/G.G.
16. 3. 2016, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Planici je že vse pripravljeno na veliko slavje. Slovenski orli so se danes do meke slovenskih skokov odpeljali z vlakom, na katerem so pokramljali s premierjem Mirom Cerarjem, ki jim je zaželel veliko uspehov in jim čestital za dosedanje.

STA
Klepet Mira Cerarja in Petra Prevca.

Smučarske skakalce do konca sezone svetovnega pokala 2015/16 čakajo še štiri tekme, vse v Planici. Prva bo že v četrtek, posebej nestrpno pa konec tedna pričakujejo v slovenskem taboru, saj bo Peter Prevc v nedeljo dvignil veliki kristalni globus, skupaj z Jurijem Tepešem in Robertom Kranjcem pa bo eden glavnih favoritov za najvišja mesta.

V četrtek se dogajanje v Nordijskem centru Planica začne ob 9. uri, ko je na programu uradni trening, ob 10. uri bo prva serija prve tekme, ki bo hkrati štela tudi kot kvalifikacije za petkovo drugo posamično tekmo.

"Jutrišnji dan pri meni veliko ne spremeni. Samo to, da moram že danes drese 'naštimati' na tekmovalno mero, jih preveriti. In da bo manj skokov pred tekmo," je o četrtkovi tekmi dejal Peter Prevc in na vprašanje o ciljih odgovoril: "Moj cilj bo, da pridem živ od izteka in prikažem čim lepše skoke. Želja je, da osvojim še mali globus za polete. Če bom mislil samo na globus, bom pristal na 200 metrov, s čimer pa si ga ne bom zaslužil."

O nedelji, ko bo v roke prejel veliki kristalni globus - s tem bo po Primožu Peterki postali drugi Slovenec s to lovoriko - pravi, da še ne razmišlja: "Nisem še nič razmišljal. Bo velika norišnica, bo veliko dela in letanja, ampak bomo te sladke skrbi reševali sproti. Zdaj smo na vlaku in gremo počasi v smeri severozahod."

Prevc, zmagovalec novoletne turneje, svetovni prvak v poletih in že tudi zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, bo pred domačimi navijači lovil še nekaj mejnikov. Izboljša lahko število zmag v eni sezoni in število uvrstitev na zmagovalne stopničke, na vprašanje o rekordu po številu točk v sezoni, pa je z nasmeškom odvrnil: "Izračunajte."

STA
Peter Prevc kot strojevodja.

Če je Peter Prevc o vsej evforiji in pričakovanjih pred Planico razlagal bolj umirjeno, je bilo več nestrpnosti zaznati pri Tepešu, ki se na letalnicah znajde kot riba v vodi. "Sem že kar malo nestrpen. Že v Neustadtu sem bil, ker mi sezona ni 'zlaufala', želel sem si, da bi je bilo konec. Planica je poglavje zase. V Planici bi skakal z veseljem, tudi če ne skočim čez 200 metrov. Je posebno vzdušje, je moja najljubša skakalnica," pa je razložil Jurij Tepeš, zmagovalec zadnje lanske tekme v Planici.