Zabava

Razkrito njuno skrivno razmerje – Brando gospodar, Dean njegov suženj

J.P.
16. 3. 2016, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bila sta dve ikoni svoje generacije, ki naj bi ju združila strast. James Dean in Marlon Brando – o njunem odnosu se govori še danes.

Dean se je Brandu predstavil kot njegov največji oboževalec.

Oba sta se kalila pod budnim očesom Leeja Strasberga, ki je v New Yorku vzgojil več generacij imen gledališča in filma. James Dean je za številne veljal za Brandovega naslednika – vlogi v Uporniku brez razloga in Vzhodno od raja je dobil, ker ju je zavrnil Marlon Brando.

Prince in Porter pišeta, da je hotel Brando v svojih spominih prikriti odnos z Deanom.

Dean se je vanj zaljubil. Nato pa poljub

Avtorja Darwin Porter in Danforth Prince v svoji knjigi z naslovom James Dean: Tomorrow Never Comes (knjiga bo v izšla naslednji mesec) razkrivata, da je bil odnos dveh velikanov filma veliko bolj zapleten, kot pa je bil predstavljen svetu. Vsebina knjige temelji na pogovorih z viri in veterani rumenega tiska, ki so Deana poznali pred njegovo smrtjo leta 1955. Imel je le 24 let. Pisca razkrivata, da se Brando in Dean nista prvič spoznala na snemanju filma Vzhodno od raja leta 1954, kot je v svojih spominih Songs My Mother Taught Me zapisal Brando, temveč leta 1949, potem ko se je Brando po bivanju v Parizu vrnil v New York, da bi se pojavil v Actors' Studiu, kjer se je učil od Strasberga. Po filmski in gledališki vlogi v Tramvaju poželenja je Brando postal idol. Med občinstvom, ki je prisluhnilo njegovemu govoru je bil mladenič, za katerega je pozneje Brando Bobbyju Lewisu, enemu od ustanoviteljev Actors' Studia, da je vanj tako goreče strmel, da se je Brandu skoraj vnela koža. Zdelo se mu je, da je Dean premogel »otroško iskrenost« in da je zaljubljen vanj – ni se motil.

Brando naj bi na njem ugašal cigarete.

Dean se je Brandu predstavil kot njegov največji oboževalec. Menda mu je dejal, da je zmeden glede marsičesa, a ne glede občudovanja, ki ga goji do njega. Nato sta se pomenkovala o Deanovi zmožnosti napovedovanja smrti ljudi – glede svoje se je zmotil –, čemur naj bi sledil dolg premor. Takrat naj bi ga Brando poljubil, je zabeleženo v knjigi.

»Moram se ljubiti z njim«

Prince in Porter pišeta, da je hotel Brando v svojih spominih prikriti odnos z Deanom. Njuni zvezdniški prijatelji – dramatik, pisatelj in pesnik Tennessee Williams, skladatelj Alec Wilder in Roger Brackett, oglaševalec iz Manhattna, ki je imel burno razmerje z Deanom, pa so stvari videli drugače. Dean naj bi tako Brackettu razkril, da je vse niti v njunem razmerju vlekel Brando. »Moram se ljubiti z Brandom; o tem sem sanjal, odkar sem prvič slišal zanj … Povedal mi je, kaj hoče, jaz pa sem sodeloval,« je Dean nekoč menda dejal Brackettu.

Besede zvestoba ni bilo v njunih slovarjih

Stella Adler, igralka in učiteljica igre, je dejala, da je z Deanom neprestano videvala Branda. Wilder pa je dejal: »Definitivno sta bila par. Seveda besede 'zvestoba' ni bilo v njunih slovarjih. Z Deanom sva pogosto govorila o aferi. Prepričan sem, da se je Dean tistega leta zaljubil v Branda. Vendar pa mislim, da mu ta nikoli ni vračal ljubezni. Branda sem srečal le trikrat, vsakič je bil z Deanom. Po mojem mnenju je bil Brando zaljubljen le v Branda.« Dean se je znebil svoje prepoznavne bele majice v kombinaciji s kavbojkami in se začel oblačiti bolj kot Brando. Stanley Haggert, še eden od Deanovih prijateljev, je dejal, da Dean nikoli ni imel denarja, a da je prepričan, da Brando Deanu ne bi posodil niti centa. Po Haggertovemu mnenju je njuna afera spominjala na igro mačke in miši – mačka je seveda bil Brando. Prepričan je tudi, da se je Brando z Deanom igral za zabavo. »Mislim, da je Brando na sadističen način zlorabljal Deana, ki mu je naokoli sledil kot zaljubljen psiček in mahal z repom,« je dejal Haggert.

Na njem je ugašal cigarete

Prince in Porter pišeta, da je Brackett mislil, da je Dean osamljen in da ga kljub temu, da ga je prosil, naj mu bo zvest, ni mogel zadržati pri sebi, saj mu je vedno uhajal nazaj k Brandu. Ta pred Deanom menda ni skrival drugih afer, je dejal Brackett. Brando naj bi bil celo tako krut, da je Deana povabil k sebi, nato pa pred njim imel spolne odnose s poljubnimi osebki, ki jih je spoznal na ulici. Dean naj bi pogosto stal pred Brandovim stanovanjem in le čakal. »Nekega hladnega jutra je Brando v pižami prišel dol in ga povabil notri, da ne bi zmrzoval zunaj. A se bojim, da so takšna dejanja bila izjema in ne pravilo,« je dejal Brackett. Brando je sicer v svojih spominih zapisal, da Dean nikoli ni bil njegov prijatelj. Priznal je le, da je bil mlajši igralec obseden z njim. Porter in Prince to zanikata, češ da se je njun intimni odnos odražal tudi v njunih poklicnih karierah – Dean je denimo poskušal dobiti vlogo Nelsa v televizijski seriji I Remember Mama; vlogo, ki jo je v gledališki različici igral Brando.

Njuna afera je spominjala na igro mačke in miši.

Brackett je bil med eno večerjo z Deanom ogorčen, ko mu je ta pokazal ožganine na svojem telesu – kot se je izkazalo, je Brando na njem ugašal cigarete. Brackett se je razjezil – bil je odločen, da ga prijavi policiji, a je namero opustil, ko mu je Dean priznal, da je bila ideja njegova. »Takrat sem spoznal, kakšen mazohist je bil Dean – oziroma je postal.«

Po besedah Trumana Capoteja v odnosu med Deanom in Brandom ni bilo ljubezni, le seks. Drugi menijo, da je spolna napetost izvirala iz njunega rivalstva. In da bi z odnosom nadaljevala, če Dean ne bi umrl.

Tudi Steve McQueen, Marilyn Monroe in Walt Disney

Ironično je, kako zelo je odnos med Deanom in mladim Stevom McQueenom spominjal na odnos, ki ga je Dean imel z Brandom, le da je tokrat nastopal v njegovi vlogi. McQueen je menda v vsem posnemal Deana – celo pri listanju časopisov in pitju kave. Avtorja knjige pišeta tudi, da naj bi Dean imel afero z Marilyn Monroe in da je eden od njegovih ljubimcev bil tudi Walt Disney. Ta naj bi v Los Angelesu pod izmišljenimi imeni najemal stanovanja, kjer se je srečeval s svojimi ljubimci. Disney in Dean naj bi se spoznala v domu režiserja Georgea Cukorja. Ta naj bi Deanu dolgoval uslugo, ker je vlogo za enega od svojih filmov namesto njemu dal Anthonyju Perkinsu. Trojica naj bi se istega večera strastem predala v režiserjevi spalnici.