Slovenija

Nemci naredili red med Adrijinimi piloti

R.T.
16. 3. 2016, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Investicijski sklad 4K Invest je včeraj prevzel 96,09-odstotni delež Adrie Airways. Njeni novi nadzorniki so Markus Zöllner, Holger Kowarsch, Martin Vorderwülbecke in Steve Röper.

STA
Adria Airways letos načrtuje dobiček.

Slovenski državni holding (SDH) in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sta januarja podpisala pogodbo o prodaji 91,58-odstotnega deleža Adrie Airways nemški družbi 4K Invest, v skladu s katero so prevoznika pred dokončno prodajo prejšnji teden dokapitalizirali za 4,1 milijona evrov. Država je prispevala 3,1 milijona evrov, 4K Invest pa prek odvisne družbe milijon evrov. Delež države po izvedeni dokapitalizacije je znašal 72,95 odstotkov, delež DUTB 9,10, SDH 0,96, delež drugih delničarjev 3,91 odstotkov, 4k Invest pa je pridobil 13,08-odstotni delež.

Ker 4K Invest namerava postati 100-odstotni lastnik Adrie, bodo v prihodnjih dneh preostalim delničarjem predstavili ponudbo za prevzem. 

100-odstotno lastništvo

Nemška družba je po končani prodaji pridobila 96,09 odstotni delež Adrie Airways, poroča MMC. Prodajalci – tudi država –, so že prejeli 100.000 evrov kupnine. Ker 4K Invest namerava postati 100-odstotni lastnik Adrie, bodo v prihodnjih dneh preostalim delničarjem predstavili ponudbo za prevzem. Kot poroča MMC, bo 4K Invest za novega člana uprave imenoval Arna Schusterja, ki bo nasledil predsednika uprave Marka Anžurja. Adria bo tako še naprej delovala na trgih Slovenije, Albanije, Kosova in Makedonije, rast pa načrtuje tudi v Estoniji. Tam bodo floto povečali s sodobnimi reaktivni letali kanadskega proizvajalca Bombardier.

Stavka odpovedana

Schuster se je pred napovedano petkovo stavko pilotov Adrie sešel s sindikati. Sestanek se je očitno obrestoval, saj so iz Sindikata prometnih pilotov Slovenije sporočili, da so z vodstvom sklenili novo kolektivno pogodbo o plačah in pogojih dela pilotov. Stavka je zato odpovedana.