Slovenija

EU še vedno podpira nadaljevanje dela arbitražnega sodišča

STA
16. 3. 2016, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Evropski komisiji so v luči četrtkove ustne obravnave na arbitražnem sodišču v Haagu, ki razsoja o meji med Slovenijo in Hrvaško, danes poudarili, da se stališče Evropske komisije glede dela arbitražnega sodišča ni spremenilo, tako da komisija še naprej podpira delo arbitražnega sodišča.

facebook
Fotografija je simbolična.

Hkrati so izrazili pričakovanje, da bosta obe strani spoštovali odločitve arbitražnega sodišča. "To je v interesu pravne varnosti za obe strani in v interesu nemotenega in učinkovitega izvajanja evropske zakonodaje," je v odzivu še zapisala Evropska komisija.

Zunanji minister Karl Erjavec se bo v četrtek udeležil ustne obravnave na arbitražnem sodišču. Zagreb je napovedal, da njihovih predstavnikov v Haag ne bo, saj spoštuje odločitev hrvaškega parlamenta, ki je sprejel odstop Hrvaške iz arbitražnega sporazuma.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru lani, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, Hrvaška pa je nato odstopila od arbitražnega sporazuma iz leta 2009.