Slovenija

Raftingu na Soči in Koritnici se obetajo spremembe

STA
16. 3. 2016, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S 15. marcem se je začela letošnja plovna sezona na rekah Soča in Koritnica. Vendar do torka tri posoške občine niso uspele sprejeti novega odloka o plovnem režimu, ki bo prinesel predvsem spremembe pri cenah dovolilnic za rafte. Tolminski župan Uroš Brežan je napovedal, da bo odlok sprejet do sredine aprila.

zimbio
Fotografija je simbolična

Z novim odlokom, ki ga morajo v drugem branju potrditi občinski svetniki v Bovcu, Kobaridu in Tolminu, naj bi odpravili razlike med večjimi in manjšimi podjetji, ki se ukvarjajo z raftingom na rekah Soča in Koritnica.

Z novim odlokom ohranjajo dnevne in letne dovolilnice za gospodarsko dejavnost z rafti in pavšal. O tem, kako so uskladili cene, informacij pred obravnavo odloka na posoških občinah ne dajejo, saj ne želijo na tak način vplivali na odločitve svetnikov.

Kot je povedal Goran Kavs iz podjetja Soča rafting iz Bovca, je po odloku iz leta 2014 za letni pavšal plovbe z rafti treba plačati po 2500 evrov, kar naj bi se s sprejetjem novega odloka spremenilo.

"Res pa je, da večino, to je 80 odstotkov vseh dovolilnic prodajo v Občino Bovec, skoraj ves preostali del pa v Občini Kobarid," je povedal Kavs. Denar, ki se zbere od prodaje dovolilnic, bi morale občine nameniti za vzdrževanje in gradnjo infrastrukturo, to je predvsem vstopnih in izstopnih mest na rekah Soča in Koritnica.

Po Kavsovih besedah imajo še vedno težave tudi zaradi tujih podjetnikov, ki opravljajo prevoze z rafti. V Posočju deluje na tem področju okrog sto manjših in večjih gospodarskih družb, iz lokalnega okolja pa jih prihaja le okrog 30. Tuji podjetniki po rekah vozijo brez registriranih raftov, kar za slovenske pomeni dodaten strošek, da lahko delajo v skladu s slovensko zakonodajo.

Slednja povzroča velike težave tudi pri licenciranju oseb za vodenje raftov - tujci teh licenc nimajo, slovenskim državljanom pa licenc, opravljenih v tujini, ne priznavajo.

Goran Kavs je še povedal, da bo do večjega povpraševanja po plovbi z rafti prišlo šele po 1. aprilu, ko se bodo tudi nekoliko dvignile temperature. Dotlej pa upa, da bo novi odlok o plovnem režimu v treh posoških občinah vendarle sprejet.