Slovenija

Mors zadnja leta uspešen pri odprodaji neperspektivnih nepremičnin

STA/M.J.
16. 3. 2016, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrstvo za obrambo v zadnjih letih uspešno odprodaja nepremičnine, ki so zanj neperspektivne in za katere lokalne skupnosti ne kažejo interesa. Če je še leta 2013 s tega naslova iztržilo manj kot milijon evrov, je bilo lani teh sredstev že za 4,3 milijona evrov. Letos na ministrstvu s tega naslova načrtujejo približno 10-milijonski izkupiček.

Arhiv Svet24
Ministrica za obrambo Andreja Katič je pojasnila, da nameravajo letos odprodati neperspektivno premoženje v skupni vrednosti do 10 milijonov evrov.

Člani odbora DZ za obrambo so na današnji seji razpravljali o nepremičninah v lasti države, s katerimi upravlja ministrstvo za obrambo, o možnostih čimbolj smiselne uporabe tega premoženja ter o prodaji za ministrstvo neperspektivnih nepremičnin.

V razpravi članov odbora je Marjan Dolinšek (SMC) izpostavil, da je ministrstvo pri prodaji tovrstnega premoženja iz leta v leto uspešnejše. Ob tem je pozval, naj ministrstvo tudi v letošnjem letu izkoristi vse možnosti pri prodaji nepremičnin, za katere lokalne skupnosti seveda ne bodo izrazile interesa.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je pojasnila, da nameravajo letos odprodati neperspektivno premoženje v skupni vrednosti do 10 milijonov evrov. Je pa to odvisno tudi od kupne moči, je pojasnila. Ob tem je poudarila, da bi nekatere še neprodane nepremičnine zahtevale kar izdatna vlaganja, ki pa jih trenutno ni na voljo.

Tudi Marko Ferluga iz SMC je pozdravil omenjena prizadevanja. Je pa prisotne predstavnike ministrstva ob tej priložnosti med drugim pozval k dialogu s krajani na območju Postojne, kjer se nahaja osrednje vadišče Slovenske vojske Poček.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak je potrdil, da še vedno obstaja težnja po ukinitvi osrednjega vojaškega vadišča na Počku, v kar ministrstvo ne pristaja. Je pa od lani, ko je ponovno začela delovati koordinacijska skupna med ministrstvom in občino, vsaj vzpostavljen dialog, je povedal.

Člani odbora so danes spregovorili tudi o pogodbi o brezplačni uporabi steze na območju Gaj na letališču Cerklje ob Krki, ki je bila leta 2014 podpisana z Zvezo za avto šport Slovenije (AŠ 2005). Zveza naj bi namreč na tem območju postavila poligon varne vožnje.

Željko Kralj z direktorata za logistiko na ministrstvu je zagotovil, da ministrstvo z brezplačno oddajo omenjenega območja ni imelo nikakršnih stroškov. Zakonitost ravnanja je po njegovih besedah ugotovil tudi inšpekcijski nadzor. Se pa z omenjeno brezplačno oddajo območja Gaj po besedah ministrice zdaj ukvarja tudi policija.

Odbor je ministrstvu sicer s sklepom predlagal, naj nepremičnine v njegovem upravljanju, ki jih ne potrebuje za svoje delovanje in lokalne skupnost za prenos niso zainteresirane, še letos proda, sredstva pa nameni za vzdrževanje podsistemov.