Slovenija

Ministrica naložila urgentnim centrom, naj nujno preverijo vse inštalacije

STA/G.G.
16. 3. 2016, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc obžaluje dogodek v šempetrski bolnišnici in svojcem bolnika, ki naj bi umrl zaradi napake v napeljavi plinov, izreka sožalje. Kot je dejala, ministrstvo za dogodek, ki je lahko bil človeška napaka, ne more nositi odgovornosti, je pa drugim urgentnim centrom naročila, naj ponovno preverijo vse inštalacije.

STA
Ministrica Milojka Kolar Celarc

V šempetrski bolnišnici so po neuspešnem oživljanju bolnika minuli četrtek ugotovili, da je napeljava medicinskih plinov v enem od prostorov za reanimacijo napačna. Novogoriški kriminalisti že preverjajo sum povzročitve smrti iz malomarnosti.

Ministrica je v izjavi novinarjem po današnji seji vlade pojasnila, da jo je vodstvo bolnišnice o dogodku obvestilo v torek zvečer, v skladu s protokoli o obveščanju o neljubih oz. nevarnih dogodkih. Kolar Celarčeva je spomnila, da se je začela preiskava dogodka, ki bo pokazala, zakaj se je v ceveh namesto kisika pojavil dioksin.

Kot je dejala ministrica, nima informacije, da bi vodstvo bolnišnice s prstom kazalo tudi na ministrstvo, ki da je potrdilo, da je z opremo v urgentnem centru vse v redu. Spomnila je, da je ministrstvo investitor in da je vse postopke za urgentni center izpeljalo v skladu z zakonodajo, torej vključno z razpisi in javnimi naročili, zagotovilo je gradbeni, projektni in druge nadzore.

"Ministrstvo je korektno vodilo investicijo z vsemi potrebnimi nadzornimi institucijami in v skladu z zakonodajo ne more nositi odgovornosti za dogodek, ki pa je lahko bil človeška napaka," je dejala ministrica. A o tem ne želi špekulirati, saj da je treba počakati, da kriminalisti in preiskovalni sodnik oz. pristojne institucije pregledajo vso dokumentacijo in izvedejo preiskavo.