Svet

Erdogan bi prokurdskim poslancem odvzel imuniteto

STA
16. 3. 2016, 14.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes parlament pozval, naj odvzame imuniteto pred sodnim pregonom prokurdskim poslancem, ki jim je očital spodbujanje k terorizmu.

Profimedia
Erdoganu verska svoboda očitno ne diši.

"Hitro moramo zaključiti vprašanje imunitete. Parlament mora pri tem vprašanju hitro ukrepati," je Erdogan dejal med govorom v Ankari.

Turški parlament je oblikoval odbor za preučitev odvzema imunitete petim poslancem prokurdske Stranke ljudske demokracije (HDP), med drugim vodilnima članoma stranke Selahattinu Demirtasu in Figenu Yuksekdagu, da bi jim lahko sodili zaradi pozivov h kurdski avtonomiji.

"Članov stranke, ki deluje kot veja teroristične organizacije, več ne dojemam kot legitimnih političnih akterjev," je povedal Erdogan in s tem ponovil svojo trditev, da je HDP povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). "Ni druge države razen Republike Turčije in je nikoli ne bo," je poudaril turški predsednik.

Razširil bi definicijo terorista

Ob tem je ponovil poziv k razširitvi definicije terorizma. Že v ponedeljek - po nedeljskem terorističnem napadu v Ankari, ki je zahteval 37 življenj - je Erdogan obljubil, da bodo razširili definicijo "terorista", ki bi zajemala tudi tiste, ki izrečejo podporo določenim dejanjem. "Samo zato, ker imajo nazive, kot so poslanec, akademik, pisatelj, novinar ali vodja organizacije civilne družbe, ne spremeni dejstva, da so dejansko teroristi," je v ponedeljek zatrdil Erdogan.

Po poročanju turških medijev bi navadna večina pri glasovanju v parlamentu, v katerem Erdoganova Stranka za pravičnost (AKP) zaseda več kot polovico sedežev, zadostovala, da bi prokurdskim poslancem odvzeli imuniteto.

Decembra lani je Demirtas izjavil, da se mora kurdska manjšina v Turčiji odločiti, ali naj živi v avtonomiji ali pod "tiranijo enega človeka", s čimer je kritiziral Erdogana.