Slovenija

Slovenska vojska februarja s helikopterjem na pomoč 18-krat, s falconom dvakrat

STA
2. 3. 2016, 09.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske (SV) je februarja izvedla 18 nujnih helikopterskih prevozov, od tega je bilo sedem prevozov s smučišč. Dežurna posadka letala falcon pa je v sodelovanju s Slovenija Transplantom poskrbela za dva prevoza organov za presaditev v Slovenijo.

sta
Falcon dobro služi za prevoz organov za presaditev.

Dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje SV so letos v reševalnih akcijah posredovale 40-krat, od tega so dvakrat posredovale pri reševanju v gorah, 38-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 43 poškodovanih ali obolelih in naletele 45 ur, piše na spletni strani SV.

V enakem obdobju lani so dežurne helikopterske posadke v reševalnih akcijah posredovale 16-krat, od tega so 12-krat posredovale pri reševanju v gorah, štirikrat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so prepeljale 16 poškodovanih ali obolelih in naletele 20 ur.

Od podpisa pogodbe o sodelovanju med ministrstvom za obrambo in Slovenija Transplantom marca lani je posadka letala falcon poskrbela za devet prevozov organov.

Dežurna helikopterska posadka je s helikopterjem bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku v pripravljenosti vsak dan, za sodelovanje pa je pripravljena v 15 minutah.

Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, še piše na spletni strani SV.