Svet

Po skoraj letu dni v vesolju spet na Zemlji

STA
2. 3. 2016, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški astronavt Scott Kelly in ruski kozmonavt Mihailo Kornjenko sta se danes vrnila na Zemljo, potem ko sta na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) preživela skoraj leto dni. Skupaj z ruskim kozmonavtom Sergejem Volkovom sta pristala v ruskem vesoljskem izstrelišču Bajkonur v Kazahstanu, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Reuters

Kelly in Kornjenko sta v vesolju preživela neprekinjeno 340 dni. S tem je Kelly postavil ameriški rekord, Kornjenko pa je na ruskem seznamu kozmonavtov, ki so najdlje bivali v vesolju, pristal na petem mestu. Ruski rekord je v rokah Valerija Poljakova, ki je v vesolju preživel neprekinjeno 437 dni.

Volkov je bil na ISS pet mesecev, ob pristanku pa ga je v Bajkonurju pričakal oče Aleksandr, ki je bil nekoč tudi sam kozmonavt.

Misija Posadka za eno leto, ki se je začela 27. marca lani, velja za poskus, v katerem preučujejo učinke dolgotrajnega bivanja v vesolju na človeško telo.

Kelly in Kornjenko sta zato morala prestati vrsto preizkusov in pregledov, da bi dobili potrebne podatke za morebitne prihodnje človeške odprave na Mars in drugam. Med prvimi bo preizkus, ki bo pokazal, kako se njuni telesi odzivata na različne položaje in gibanje.

Breztežnostno stanje zmanjšuje mišično maso in gostoto kosti, vplivalo pa naj bi tudi na poslabšanje vida.

Razvoj in spremembe pri 52-letnem Kellyju bodo strokovnjaki lahko primerjali tudi z razvojem pri njegovem bratu, enojajčnem dvojčku Marku, nekdanjem astronavtu, ki je v tem času živel na Zemlji. Kot je sporočila Nasa, gre za prvi preizkus na dveh ljudeh z enakimi geni v dveh tako različnih okoljih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Astronavti so v vesolju opravljali različne poskuse, opravljali popravila na ISS ter bili tudi na sprehodih po vesolju. Kelly pa je dogajanje na vesoljski postaji tudi fotografiral in snemal ter s posnetki navduševal na družbenih omrežjih.

Scott Kelly je bil sicer že na štirih vesoljskih misijah, na ISS pa je preživel skupno 520 dni, kar je ameriški rekord.

Na ISS ostajajo Rus Jurij Malenčenko, Američan Timothy Kopra in Britanec Tim Peake, 19. marca pa se jim bodo predvidoma pridružili še astronavt Jeff Williams in kozmonavta Oleg Skripročka in Aleksej Ovčinin.