Svet

Preiskava zaključena: Umor Litvinenka "najverjetneje" naročil Putin

G.G.
21. 1. 2016, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Takoj po smrti v Veliko Britanijo prebeglega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka je bila najbolj vroča teorija, da so ga zastrupili z radiokativnim polonijem na ukaz vrha ruskih oblasti. Preiskovalna komisija, ki jo je vodil sodnik Robert Owen, je zdaj potrdila, da je najverjetneje res šlo za delo ruske obveščevalne službe FSB.

Arhiv Svet24
Ko je 43-letni Litvinenko umiral v bolnišnici v britanski prestolnici, je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor.

Litvinenko je umrl novembra 2006 v londonski bolnišnici zaradi zastrupitve z radiaktivnim polonijem, ki naj bi ga zaužil v čaju. Preiskava je pokazala, da sta za njegovo smrt neposredno odgovorna ruska vohuna Andrej Lugovoj in Dmitrij Kovtun. Ukaz pa naj bi prišel s Kremlja, od samega predsednika Vladimirja Putina, s katerim je bil Litvinenko kot pristaš tabora tajkuna Borisa Berezovskega v dolgotrajnem sporu.

Lugovoj je ugotovitve preiskovalne komisije označil za absurdne. "Rezultati preiskave, ki so jih danes javno objavili, ponovno potrjujejo protirusko držo Londona ter nepripravljenost Britancev, da ugotovijo dejanski vzrok Litvinenkove smrti," je dejal Lugovoj.

Litvinenkova vdova Marija se je po objavi rezultatov preiskave zavzela za uvedbo sankcij proti Rusiji in prepoved potovanja za Putina ter nekdanjega direktorja FSB Nikolaja Patruševa.

Litvinenko je bil v času smrti na plačilni listi britanske in španske obveščevalne službe. Za Špance in Britance je bil eden glavnih virov o dogajanju v ruskem podzemlju in povezavah med organiziranim kriminalom in Kremljem. Če ga ne bi zastrupili, bi kot priča nastopil v nekaterih odmevnih sodnih primerih.

Obtožbe so hude, niso pa nove in tudi ne presenetljive, tako da ne morejo bistveno poslabšati odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo.