Slovenija

V igri spet predlog za odpoklic župana

G.G./STA
16. 3. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izvršni odbor SMC je podprl pobudo poslanca Janija Möderndorferja, da bi zakonsko opredelili možnost odpoklica župana. Poudaril pa je, da je takšno spremembo zakona o lokalni samoupravi treba izpeljati premišljeno, in pričakuje, da se bo o načinu odpoklica natančno izrekla tudi stroka.

Arsen Perić
Pobudnik ideje o odpoklicu župana je Jani Möderndorfer.

Skupina poslancev s prvopodpisanim Möderndorferjem, takrat vodjo poslanske skupine ZaAB, danes poslancem SMC, je predlog novele zakona o lokalni samoupravi vložila lani spomladi.

Predlagana novela je sodila v okvir svežnja sprememb zakonodaje, ki ureja pogoje kandidiranja za funkcije na lokalnem in državnem nivoju. Za možnost odpoklica župana pa so podpise prispevali poslanci koalicijski SMC, DeSUS in SD ter opozicijskih ZL in takratne ZaAB.

Po vstopu v poslansko skupino SMC je Möderndorfer dal pobudo, da bi postopek o noveli zakona o lokalni samoupravi nadaljevali. Sam za to ne vidi ovir. Kot je pojasnil, gre za zakon, ki je v omenjenem svežnju najmanj problematičen in ureja drugo tematiko ter ni potrebe, da bi zaradi ostalih zakonov z njim čakali. Poleg tega je za njegovo potrditev potrebna navadna večina in ne dvotretjinska kot pri ostalem paketu zakonodaje.

Kranjski župan bi že odstopil

Primer kranjskega župana Boštjana Trilarja, ki je pod vplivom alkohola zakrivil prometno nesrečo, se je zgodil kasneje in tudi ni bil povod za njegovo pobudo, je pojasnil Möderndorfer. Bi pa po njegovem mnenju kranjski župan že odstopil, če bi obstajala možnost odpoklica župana, saj bi vedel, kaj bi ga v nasprotnem primeru čakalo. "Če volivci nimajo možnosti odpoklica župana, potem je tudi neke vrste občutek, kdaj župan sam oceni, da mora odstopiti, irelevanten, saj ve, da mu do naslednjih volitev nihče nič ne more," je dejal poslanec.

Pojasnil je tudi, da so nekatera strokovna mnenja o tem vprašanju že bila podana in tudi izpostavljene nekatere dileme. Sam glavni problem pri sprejemanju zakona vidi pri določanju pogojev za odpoklic župana, da prag, koliko volivk in volivcev ga lahko zahteva, ne bo določen previsoko ali prenizko. V prvem primeru bi bil namreč postopek lahko neizvedljiv, v drugem bi bile možne zlorabe.