Slovenija

SDH: NKBM ne bo prodana 'poštnemu nabiralniku'

J.P./STA
17. 3. 2016, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sklad Apollo, ki skupaj z EBRD kupuje NKBM, je pridobil dovoljenje ECB za pridobitev kvalificiranega deleža v banki, so potrdili v Banki Slovenije. S tem se lahko odvije sklepno dejanje nakupa. Banka Slovenije je ob tem od Apolla zahtevala še razkritje poslovanja njegovega podjetja Biser Bidco in strateški načrt za NKBM.

sta
Vrednost posla je 250 milijonov evrov, Apollo bo lastnik 80-odstotnega deleža, EBRD pa 20-odstotnega deleža NKBM.

Apollo Global Management in Biser Bidco sta v skladu z zakonodajo Banki Slovenije in Evropski centralni banki (ECB) predložila vso predpisano dokumentacijo, med njimi tudi izpiske iz sodnega registra vseh relevantnih družb, ki so vključene v verigo upravljanja skupine, katere del bosta postali NKBM in Poštna banke Slovenije, ki bosta formalno združeni v začetku junija, so sporočili iz Banke Slovenije.

SDH je pogodbo o prodaji NKBM z ameriškim investicijskim skladom Apollo in EBRD podpisal sredi lanskega leta. Vrednost posla je 250 milijonov evrov, Apollo bo lastnik 80-odstotnega deleža, EBRD pa 20-odstotnega deleža NKBM.

Apollo in Biser Bidco sta predložila tudi vso predpisano dokumentacijo o članih upravljalnih organov obeh družb, med njimi tudi izpiske iz kazenskih in sodnih evidenc. V dokumentaciji so bili predstavljeni še postopki preverjanja izvora sredstev, kot tudi investitorji skladov, katerih sredstva bodo uporabljena tudi za nakup delnic NKBM. "Gre za legitimne vlagatelje, večinoma sklade: javne pokojninske sklade, pokojninske sklade podjetij in druge oblike skladov," so navedli regulatorji.

Apollo drugo največjo državno banko prevzema skupaj z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD). Še vedno čaka formalni zaključek prodaje srbske KBM banke in umik s tamkajšnjega trga, ki je poleg pridobitve licence regulatorjev eden od pogojev za izvršitev prodaje. Ta bo končana z nakazilom kupnine Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki je v imenu države prodajal konec leta 2013 v celoti podržavljeno banko.

Ameriški sklad Apollo transakcije v EU izvaja preko podjetij, registriranih v Evropi. Biser Bidco je tako skupno podjetje Apolla in EBRD, ustanovljeno z namenom prevzema NKBM in slovenske podružnice Raiffeisen banke. To je Biser Bidco iz Luxembourga konec lanskega leta že kupil od avstrijske Raiffeisen bank International.

SDH je pogodbo o prodaji NKBM z ameriškim investicijskim skladom Apollo in EBRD podpisal sredi lanskega leta. Vrednost posla je 250 milijonov evrov, Apollo bo lastnik 80-odstotnega deleža, EBRD pa 20-odstotnega deleža NKBM.

NKBM: Ne gre za 'poštne nabiralnike'

Ker nekateri mediji navajajo, da bo NKBM prodana "poštnemu nabiralniku" Biser Bidco, je SDH na spletni strani objavil pojasnilo glede sodelovanja t. i. projektnih družb v prodajnih transakcijah finančnih skladov. V njem poudarja, da ne gre za "poštne nabiralnike", ampak za legalne in običajne družbe ter postopke transakcij nakupov podjetij.

Smisel ustanovitve namenske družbe je zlasti v omejitvi oz. izolaciji posameznih tveganj, povezanih s transakcijo, in zagotovitvi preglednejše strukture financiranja transakcije z jasno določenimi pravicami in obveznostmi posameznih udeležencev transakcije. Zato je po njihovih navedbah običajno, da investitorji v privatizacijskih postopkih v svojih ponudbah že vnaprej navedejo, da za dejansko izvedbo investicije lahko izberejo posebno namensko družbo.

Vsak razpis za zbiranje ponudb za odkup delnic je brezpogojen in ne sme selekcionirati posameznih investitorjev glede na njihovo organizacijsko strukturo ali druge lastnosti. Namenske družbe pozna pravo EU, slovenska zakonodaja pa namensko družbo ureja posredno in jo upošteva kot tržno realnost. Če bi to prepovedali, bi se to odrazilo tudi pri kupnini - če bi investitorju onemogočili legitimno in legalno optimiziranje davkov, bi bil pripravljen plačati manj.

V SDH so zagotovili, da izvajajo običajne postopke preveritve svojih sopogodbenic po prodajnih pogodbah, pri čemer med drugim preveri denimo kopije izpiska iz registra direktorjev za relevantne družbe, kopije njihovih ustanovitvenih dokumentov, kopije relevantnih pogodb o upravljanju, kopije relevantnih korporacijskih sklepov in drugih dokazil o upravičenju za podpis prodajne pogodbe na strani sopogodbenice.