Povečanje populacije

Orjaški modro-sivi kiti so si opomogli

U.C.
10. 5. 2024, 21.24
Posodobljeno: 10. 5. 2024, 21.30
Deli članek:

Po zaslugi prizadevanj za ohranitev kitov s prepovedjo lova na njih je po skoraj 100 letih končno uspelo, da so populacije teh velikih morskih sesalcev zacvetele.

Profimedia
Orjaški modro-sivi kit se je vrnil.

Velik povratek kitov v Argentinsko morje ob Patagoniji so dosegle kolonije orjaških modro-sivih sej kitov. Ti so zaradi lova pred stoletjem bili na robu izumrtja. V 20. in 30. letih 20. stoletja so redne kitolovske ladje ob obalah Argentine in zunaj nje povzročile upadanje populacije.

"Izginili so, ker so jih lovili, niso izumrli, ampak je bila njihova populacija tako zmanjšana, da jih nihče ni videl," je za Reuters dejal Mariano Coscarella, biolog in raziskovalec morskih ekosistemov pri argentinskem državnem znanstvenem organu CONICET. Coscarella je dodal, da je trajalo desetletja, da se je število dovolj obnovilo, da so kite spet opazili, kar se je začelo ponavljati šele v zadnjih letih."V tem primeru je trajalo več kot 80 let," je dejal Coscarella. "Razmnožujejo se vsaki 2 ali 3 leta in tako je trajalo skoraj 100 let, da so imeli občutno število, da so ljudje ugotovili, da so tam."

Po poročanju Reutersa je ekipa prejšnji mesec delala na tem, da bi nekaj kitov sejev opremila s satelitskimi sledilci za preslikavo njihovih migracijskih vzorcev, s financiranjem projekta Pristine Seas National Geographica. Posneli so njihove posnetke s čolnov, dronov in pod vodo. "To lahko štejemo za uspeh ohranjanja v svetovnem merilu," je dejal Coscarella in dodal, da je globalni moratorij na kitolov ključnega pomena za izboljšanje števila. Opozoril je, da bi države, ki bi izstopile iz tega sporazuma, ogrozile okrevanje. "Po lovu, ki je zmanjšal populacijo (sej kitov) na minimum, se je skoraj 100 let kasneje ta populacija začela vračati nazaj in zdaj prihajajo na ista mesta, kjer so bili, preden so jih lovili."